3x Paastips: Laat je inspireren door Assen

3x Paastips: Laat je inspireren door Assen

02 apr 2021

We vieren Pasen dit jaar waarschijnlijk net iets anders dan hoe we het gewend zijn. Maar dat betekent niet dat het geen ontzettende leuke dagen kunnen worden. Bekijk hieronder de leukste tips om Pasen tóch op een unieke en vooral gezellige manier te vieren.

Tip 1: begin de dag met een paasontbijt

Bij Pasen hoort natuurlijk een heerlijk paasontbijt. Begin de dag samen aan tafel en neem de tijd voor al dat lekkers. Je kunt het paasontbijt als activiteit met je kinderen zelf maken of lekker makkelijk bestellen bij een lokale ondernemer.

Lijkt het je wel leuk om samen met de kinderen te koken? Kies dan een aantal leuke en makkelijke paasrecepten uit die bij het hele gezin in de smaak vallen. Zo kun je heerlijke Drentse paaskoekjes maken met de Drentse Flinten Koekenmix van de VVV Assen en de uitsteekvormpjes van Koken & Tafelen in warenhuis Vanderveen.

Als je geen zin hebt om zelf te koken zijn er genoeg andere mogelijkheden. Verras je gezin met een lekker paasontbijt van een van onze lokale bakkers of horecagelegenheden. Verschillende ondernemers hebben overheerlijke ontbijt- of brunchboxen samengesteld vol met de lekkerste producten.

Tip 2: ga paaseieren versieren als binnen activiteit

Net zoals we ons de Kerst zonder een kerstboom niet kunnen voorstellen, horen gekleurde eieren bij Pasen. De traditie om eieren te versieren gaat terug tot oude Mesopotamië. Deze traditie was ook in het Romeinse Rijk al bekend. Nu beschouwt men het ei als symbool voor de heropleving van de natuur en de hoop die christenen krijgen door geloof in de wederopstanding.

Een van de landen waar dit gebruik zeer levend is gebleven is Polen. Pisanki hebben daar een vaste plek op de ontbijttafel tijdens Pasen. De mooiste worden zelfs naar de kerk gebracht voor een traditionele zegening. Er worden talloze technieken gebruikt om de fraaiste resultaten te bereiken. Een van de meest voorkomende is drapanka (drapać – krabben, schrapen).

De techniek is eigenlijk heel simpel – het ei wordt eerst in één kleur geverfd en vervolgens wordt het patroon erop geschraapt. Een papiermesje is al geschikt als gereedschap. Steeds vaker worden er natuurlijke kleurstoffen gebruikt in plaats van synthetische verf. Door eieren te koken in een “soep” van uienschillen verkrijgen ze een prachtige roodbruine gloed. De beste resultaten worden bereikt door de schillen eerst een tijdje te koken, met een beetje azijn, totdat het water donker kleurt. Vervolgens dompel je de eieren voorzichtig onder en kook je ze een paar minuten mee. Daarna is het alleen maar kwestie van fantasie en heel, heel, heel veel geduld. De eerste pisanka zou dan misschien het niveau van de Poolse kunstenaars niet meteen evenaren maar zelf experimenteren met diverse ingrediënten en methoden is natuurlijk ook hartstikke leuk.

Voor een bijzondere aquarel look ben je bij Pipoos XL Assen aan het juiste adres. Met het suikerwater van Pipoos waaiert de waterverf mooi uit en heb je binnen no-time een uniek beschilderd eitje. Pipoos XL Assen in Warenhuis Vanderveen helpt je graag verder, uitleg over hoe je dit doet en informatie over alle benodigdheden zoals een eierblazer en aquarelverf.

Stap twee is het maken van een bloemenpatroon. Je kunt de bloemen verzamelen uit je eigen tuin of bijvoorbeeld bij de Gouverneurstuin. Heb je nog een panty in de kast? Knip deze in stukjes om er een ei met een bloem in te doen. Knoop beide kanten vast zodat het ei met de bloem strak in de panty zitten. Leg de eieren weer in het water met een andere natuurlijke kleur en laat het 30 minuten sudderen. Laat het afkoelen en nog 4 uur in het gekleurde water staan. Daarna knip je de panty weg, haal je de bloem eraf en is je paasei klaar.

Tip 3: sluit de dag af met paasspelletjes buiten

Er zijn nog veel meer leuke ideeën dan alleen het zoeken naar eieren. Wat dacht je van een eierrace met het hele gezin? Je hebt hiervoor maar een paar dingen nodig zoals hardgekookte (versierde) eieren, lepels en iets om een start en finish aan te geven. Speel dit spel in estafettestijl en verdeel het gezin in twee teams. Welk team als eerste alle eieren veilig heeft teruggebracht wint dit leuke paasspel.

Samen lekker actief bezig zijn is altijd goed. Maak een echte hindernisbaan in de tuin of zoek een mooi natuurgebied op. Zet daar een simpel parcours op in paasthema. Zo snel mogelijk hoppen in zakken, zoveel mogelijk eieren in een mandje gooien of zo ver mogelijk springen. Test of jullie net zo goed zijn als de paashaas.

Of test de kennis van je gezin over Pasen met een letterspeurtocht door de binnenstad Assen. Er is een speurtochtkaart met vragen die je moet beantwoorden om de juiste letters te verzamelen. Om de vragen te beantwoorden moet je eerst het juiste verstopte ei vinden voor een hint. Weet je tot het goede antwoord te komen? Dan kun je voor de kinderen een cadeautje ophalen bij de VVV Assen.