5x bezienswaardigheden die je zeker wil zien tijdens je bezoek

5x bezienswaardigheden die je zeker wil zien tijdens je bezoek

25 aug 2021

Assen heeft bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek onze oude straatjes en huizen, mooie kerken en beleef zo de historie van deze prachtstad. Om je een handje te helpen zijn de top 5 bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

1. Bartje Bartels

Kenmerkend voor de Drentse koppigheid is Bartje Bartels, de hoofdpersoon uit het boek ‘Bartje’ van Anne de Vries. Vooral Bartjes eigenzinnige kreet tijdens het eten is erg bekend. ‘Ik bid niet veur brune bonen’ roept hij terwijl zijn moeder net een lepel dampende bonen op zijn bord schept. Het kalkstenen beeld staat achter de muren van het Drents Archief. Zijn tweelingbroer van brons, staat achter het Ontvangershuis.

2. Kloostermuur met pomp

De Kloosterstraat is zeker een bezoekje waard. De straat waar al bebouwing stond in de periode dat Assen een kloosternederzetting was is bijzonder op zich, maar bevat meer opmerkelijks. Aan de rechterkant van de Kloosterstraat vind je een muur van kloostermoppen die in de 19e eeuw gebouwd is.

3. Ontvangershuis

Wil je dieper in de geschiedenis van Assen duiken? Bezichtig dan het Ontvangershuis. Het pand wordt opgericht als klooster, goed terug te zien aan de 15e eeuwse keldergewelven, maar biedt al snel onderdak aan de Ontvangers-Generaal van Drenthe. De stadsbrand in 1676 verwoest het Ontvangershuis waarna het na 20 jaar werd opgebouwd in Lodewijk XIV stijl.

4. Jozefkerk

Door de sterke behoefte aan een grotere kerk voor de vele kerkbezoekers van Assen wordt in 1840 besloten dat het tijd is voor iets nieuws. In 1846 beginnen de werkzaamheden, waardoor de officiële opening van de Jozefkerk in 1848 plaatsvindt. De Jozefkerk is tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen.

5. Noorderbegraafplaats

De oudste begraafplaats van Assen lijkt wellicht een vreemde eend in deze bijt, maar is dat absoluut niet. Hier rusten alle Assenaren die een aandeel hebben gehad in de ontwikkeling van onze mooie stad. Een belangrijk stuk geschiedenis dat moet worden bewaard en het een prachtige bezienswaardigheid maakt.