75 jaar vrijheid in Assen:

12 mrt 2020

Het programma van de binnenstad

In 2020 herdenken we de oorlogsslachtoffers en vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Met een programma vol van herdenkingen, evenementen en exposities blikken we samen terug op de oorlogsgeschiedenis van Assen. Maak kennis met alle bijzondere activiteiten in de binnenstad van Assen zoals de Asser stadsexpositie over de operatie Amherst, laatste plaatsing struikelstenen, Bevrijdingsconcert van het Asser Kamerkoor Arpeggio, Free to be me Koningsnacht, Freedom Ride, Sociaal Culturele Activiteiten in de Jozefkerk of het Oorlogsdagboek van Drenthe.

Asser stadsexpositie over operatie Amherst
In de binnenstad van Assen is van 28 februari tot en met 12 april een stadsexpo te zien over de Franse parachutisten in 1945. De expositie zal bestaan uit foto’s van operatie Amherst met een toelichting in een omgeving met veel winkelend publiek.

Geïnteresseerden kunnen beginnen in Warenhuis Vanderveen. De route gaat verder in zes horeca gelegenheden, vijf winkels, in het gemeentehuis en het Wilhelmina-ziekenhuis. Door middel van grote tv-schermen zijn er beelden te zien van wat er heeft plaats gevonden vlak voor de bevrijding in 1945. Er worden ook flyers met wandelroutes ter beschikking gesteld.

Vlaggen met foto’s omgekomen Franse parachutisten in Assen. De gezichten van gesneuvelde soldaten kijken je toe vanaf vlaggen in de binnenstad van Assen. De vlaggen hangen er ter nagedachtenis aan de 33 gesneuvelde parachutisten, die omkwamen bij de bevrijding van Drenthe. Kijk hier voor meer informatie over de rol van de Franse parachutisten bij de bevrijding van Drenthe.

Plaatsing struikelstenen Assen
Door Stichting Struikelstenen Assen is op 1 april de laatste onthulling van nieuwe struikelstenen aan de Rolderstraat in Assen. Een struikelsteen is een steentje die in de straat wordt geplaatst met de gegevens geprint van slachtoffers zoals naam, datum van wegvoering en datum van overlijden.

Opdat zij niet vergeten worden, ga wandelen samen langs de struikelstenen. Klik hier voor een wandelfolder met een genummerde plattegrond waar de struikelstenen liggen in de binnenstad van Assen.

Bevrijdingsconcert van het Asser Kamerkoor Arpeggio
Op zaterdag 18 april geeft het Asser Kamerkoor Arpeggio in de Adventskerk in Assen een concert ‘Van bevrijding naar vrijheid’. Het Asser Kamerkoor Arpeggio is een in 1982 gevormd klassiek georiënteerd koor van in de zangpraktijk geoefende vrouwen en mannen. Het voert meerstemmig een breed repertoire uit dat varieert van liederen uit de middeleeuwen, renaissance, barok en romantiek tot moderne composities.

Wil jij er bij zijn? De toegang is vrij. Klik hier voor meer informatie.
Free to be me Koningsnacht
De Koningsnacht in Assen staat dit jaar ook in het teken van vrijheid met het thema: Free to be me! Het Koopmansplein wordt omgetoverd tot een festival terrein en heel Assen kan komen feesten. Met DJ’s, live artiesten, drag queens en dans acts wordt de diversiteit in Assen gevierd.

Praktische informatie. De Koningsnacht Assen is op 26 april en duurt van 20:00 tot 01:00 uur. Het Koopmansplein zal worden afgezet voor dit evenement en is gratis toegankelijk voor alle leeftijden. Klik hier voor meer informatie.

Freedom Ride
Dit evenement is niet alleen in de binnenstad van Assen maar ‘Freedom Ride’ komt in mei naar Drenthe. Een prachtig initiatief waarbij topsporters, veteranen, militairen, politiemensen en fietsliefhebbers langs belangrijke plekken op de bevrijdingsroute fietsen. De vijfde editie van de Freedom Ride start waarschijnlijk bij de Bonte Wever in Assen. De finish zal hier ook plaatsvinden.

Fiets je mee voor vrijheid? Je kan je inschrijven voor de pelotonstocht van 115 km of voor de vrije toertocht van 85 km. De route gaat o.a. langs Kamp Westerbork, de Johannes Post Kazerne, TT Circuit Assen en de VAM-berg. Schrijf je vandaag nog in via deze link.

Sociaal Culturele Activiteiten Jozefkerk
De Stichting Sociaal-Culturele Activiteiten (SCA) Jozefkerk organiseert een scala aan activiteiten rond 75 jaar vrijheid. Eén van die activiteiten is het herdenkingsconcert op 4 mei, met na afloop een jaarlijkse stille tocht. Het Oratoriumkoor COV Assen heeft op het programma het Lux Aeterna, het eeuwige licht, van M. Lauridsen. M. Lauridsen: “Lux Aeterna is een intiem werk van stille sereniteit gecentreerd rond een universeel symbool van hoop, geruststelling, goedheid en schittering”.

Samen vrijheid vieren. Benieuwd naar de andere activiteiten? Klik hier voor een volledig overzicht.

Het oorlogsdagboek van Drenthe
Het Drents Archief heeft honderden documenten na 75 jaar openbaar gemaakt uit het oorlogsjaar 1944. Het Drents Archief wil zo verschillende doelgroepen, inwoners en bezoekers van Drenthe, jong en oud, kennis laten maken met diverse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in Drenthe.

Lees ‘Het oorlogsdagboek van Drenthe’. Klik hier voor meer informatie.

Naast alle activiteiten in de binnenstad van Assen herdenken én vieren we in héél Drenthe op vele manieren het einde van de Tweede Wereldoorlog. Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in Assen en omgeving? Vind het hele programma op de website van 75 jaar vrijheid.