Lezing over dementie met Rina Stam – Welke dag is het vandaag?
Lezing over dementie met Rina Stam – Welke dag is het vandaag?
Te zien bij Van der Velde Boeken
03 oktober 2022 19:00 - 22:59

Lezing over dementie met Rina Stam – Welke dag is het vandaag?

Op maandagavond 3 oktober is Rina Stam bij ons te gast voor een lezing over haar boek Welke dag is het vandaag?. Welke dag is het vandaag? is gebaseerd op de laatste jaren van Rina’s moeder die dementie had. Rina deelt haar ervaringen door voor te lezen uit het boek en te vertellen over de situatie met haar moeder, die dementie kreeg toen ze bij haar en haar drie kinderen woonde. Na een aantal jaren moest moeder naar een verpleeghuis en is daar uiteindelijk overleden. Het was een zware én dierbare tijd, die waardevolle herinneringen gebracht heeft. Tijdens de boeklezing is er ruimte om met elkaar in gesprek te komen.

 

Locatie: Van der Velde Boeken Assen / Entree: € 5,00 (inclusief consumptie) / Aanmelding verplicht via [email protected] of via 0592-317519)

 

Welke dag is het vandaag? Een op waarheid gebaseerd verhaal: aangrijpend met een vleugje humor

Is dementie erfelijk? Is Francis na moeder en grootmoeder aan de beurt? Francis wil zelfstandig blijven wonen en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. Helaas lukt dit steeds minder doordat de dementie haar meer en meer te pakken krijgt. Het levert angstige en verdrietige momenten op. En dat niet alleen. Tot grote hilariteit van haar puberende kleinkinderen leiden haar ongeremde emoties tot beschamende uitspraken. Uiteindelijk komt het onvermijdelijke: ze moet weg uit haar vertrouwde en geliefde omgeving. Wanneer Francis te ziek wordt om te vertellen wat er in haar hoofd omgaat, vertelt dochter Stella verder over het aftakelingsproces van haar moeder.

 

Rina beschrijft alle tragische en soms ook komische ervaringen met dementie. Bijzonder aan Welke dag is het vandaag? is dat de hoofdpersoon zelf vertelt over haar dementie ziekteproces. Haar gedachten, angsten, verdriet en binnenpretjes worden beschreven. En dat terwijl moeder die nooit deelde.  Rina beschrijft alles tussen de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot de ervaringen in verzorgingscentra en uiteindelijk het stervensproces. Dat levert veel verdrietige, angstige maar ook hilarische belevenissen op.

 

Rina Stam

Rina Stam groeide op in een klein dorpje in Noord-West Overijssel, waar ze eveneens haar drie kinderen grootbracht. Naast haar baan bij de overheid schreef ze voor een krant en een nieuwssite. Tevens had ze haar eigen onderneming in het schrijven van levensverhaalboeken. Een eigen Bed & Breakfast maakte dat er geen tijd en ruimte meer was voor haar leuke bijbanen. Na een aantal jaren gasten ontvangen, verruilde ze het bedrijf in Nederland voor de vrijheid in Frankrijk om in rust en stilte dit boek te schrijven.