Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie
Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie
19 januari 2022 - 08 februari 2023

Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie

Speciaal voor de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit eigen collectie kruipt de Nederlandse kunstenaar Sam Drukker in de rol van conservator. Zijn keuze bestaat uit ruim vijftig zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum.

Zelfportretten geven een inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. De maker van het schilderij, tekening of beeld is immers ook de geportretteerde. Het Drents Museum verzamelt zowel kunst rond 1900 als hedendaagse figuratieve kunst. Tel je het aantal zelfportretten in deze collecties bij elkaar op, dan kom je al snel op 350 kunstwerken.

Op het eerste gezicht lijken de verschillende portretten ver uit elkaar te liggen. Maar als je langer kijkt, zul je ook overeenkomsten vinden. 

In de oudere kunstwerken herkent Drukker zowel het vakmanschap van zijn verre voorgangers als zijn voorliefde voor het gebruik van slechts enkele kleuren en tinten. De selectie eigentijdse werken omvat vooral kundig gemaakte zelfportretten, die soms humoristisch en vaak radicaal zijn. Maar boven alles ziet Drukker zijn collega’s als intensieve waarnemers, die ervoor kiezen om de werkelijkheid op een uiterst realistische wijze weer te geven.