Natuur - Dit is Assen

 

Natuur

Assen is een stad met een groen karakter, rust en ruimte. In hartje stad zijn heerlijke wandelparken waar de bankjes je uitnodigen om samen te genieten van de oase van rust. Ook heeft Assen veel bossen zoals het Asserbos met stadsboerderij dat slechts op enkele minuten afstand van de binnenstad is. 

 

Parken in de stad

Stadsparken zijn de ‘groene longen’ van een stad. Een oase van rust en ruimte, een fijn rustpunt in een doorgaans drukke stad. Om je even op te laden, een wandeling te maken of voor een korte pauze tussen de sightseeing door. Assen beschikt over twee prachtige parken waar je je rust kunt pakken of je ogen de kost kunt geven. Dat zijn de Gouverneurstuin en Landgoed Overcingel. Dit zijn de groene longen van Assen.

 

De Gouverneurstuin

Dit park was ooit de tuin van de gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede (1814-1831). Hoe de tuin aan zijn naam komt moge dus duidelijk zijn, dé Gouverneurstuin. In de zomermaanden vinden hier verschillende evenementen en activiteiten plaats en is het in de doorgaans rustige tuin een drukte van jewelste. Ook is er in die tijd van het jaar een heus theehuisje geopend. Je vindt deze bijzondere tuin midden in de binnenstad van Assen, vlak bij het Drents Museum. Dus heb je tijd over na het bezoeken van die ene unieke expositie? Strijk dan neer in het gras van de Gouverneurstuin en geniet van de rust. Zijn de kids mee? Een ouderwets spelletje zoals tikkertje en verstoppertje doet het nog altijd goed!

 

Landgoed Overcingel

Nog zo’n oase, midden in het centrum van Assen. Aan de Oostersingel vind je het prachtige Landgoed Overcingel. Een statig herenhuis uit 1777, omringd door maar liefst 5 ha aan park, tuin én een bos. Het park werd rond 1820 aangelegd in dezelfde Franse stijl als het huis. Strakke, rechtlijnige paden en een rechthoekige vijver, het zogeheten Grand Canal, met een spectaculair uitzicht op het landgoed. In 1824 liet Henricus van Lier, toen eigenaar van het landgoed, een deel van de tuin in Engelse landschapsstijl herinrichten. De slingerende wandelpaden en glooiende heuveltjes zijn een uitstekende aanvulling op de strakke Franse stijl. Het bosgedeelte dat bij het landgoed hoort is van het oud-Drentse type: eiken- en hulstbos. De oude eiken en de stekelachtige hulst dragen bij aan de romantische, sprookjesachtige sfeer van Landgoed Overcingel.

 

Het Asserbos

Aan de rand van Assen vind je een van de oudste bossen van Nederland, het Asserbos. Een bos met een geschiedenis die terugvoert tot aan de middeleeuwen. Een oase van rust en ruimte, en op slechts enkele minuten van de binnenstad. Je vindt er vele wandelpaden die langs prachtige vijvers en kronkelende beekjes, eeuwenoude eiken en bijzondere historische plekken voeren. Voor de kleine natuurliefhebbers is het Asserbos één groot avontuur met een stadsboerderij, vogeleiland, hertenkamp én een heuse waterspeeltuin. Kortom, een uitstapje in de natuur voor jong en oud!

 
Een rijke historie

Het Asserbos, een stukje eeuwenoud oerbos dat in de middeleeuwen al deel uitmaakte van het door bos bedekte landschap van Drenthe. Back in the day, rond 1260, hoorde het bos bij het klooster Maria in Campis en was het van grote economische waarde. Een eindeloze voorraad aan hout, dieren om op te jagen, vruchten om te verzamelen en ruimte voor het vee om zich tegoed te doen aan al het groen. Rond 1760 kwam Wolter Hofstede op het toneel met de opdracht 100 ha grond om te toveren tot een prachtig wandelbos. Rechte, strakke lanen straalsgewijsvanuit het middelpunt van het bos, het Sterrenbos was geboren. En de rest is geschiedenis, zogezegd. 1809 ... Het jaar waarin koning Lodewijk Napoleon het toen nog piepkleine Assen tot stad verhief en de Assenaren het Asserbos schonk.


Natuurlijk genieten

Het Asserbos is een gemengd loofbos en beslaat een oppervlak van ruim 100 ha. Genoeg ruimte dus voor de vele boomsoorten die hier geworteld zijn. Van stokoude eiken tot oer-Hollandse beuken en heerlijk geurende sparren.


Recreatiegebied Baggelhuizen

Iets ten westen van Assen, gescheiden van de stad door het welbekende Asserbos, ligt het veelzijdige recreatiegebied Baggelhuizen. Maar liefst 125 hectare aan water- en bosrijk gebied met grasvelden, stranden en prachtige routes die je meenemen langs unieke plekjes in de natuur. Hier kun je zwemmen in de Baggelhuizerplas, met je mountainbike over de paden slingeren of om wandelend de omgeving ontdekken. Voor elk wat wils in recreatiegebied Baggelhuizen.

 

De Baggelhuizerplas

Zeker in de zomer bruist het hier van de energie. Een hete dag, de zon staat hoog aan de hemel en de geur van de zomer komt je tegemoet. Wat is er fijner dan het nemen van een frisse duik of het lezen van een goed boek met je voeten in het zand? Welkom bij de Baggelhuizerplas, compleet met zandstrand en ligweide. De zwemplas, ongeveer 2,5 meter diep, is van origine een zandafgraving en dankt zijn naam aan de Asser woonwijk Baggelhuizen. Sluit de dag af met een heerlijke BBQ of picknick op de spe- ciaal hiervoor ingerichte zone vlak bij het strand. Kom je snel eens terug?


Leuk voor de kids!

Gegarandeerd uren (zwem)plezier voor de kinderen. Wat dacht je van het speeleiland met glijbaan én kabelbaan of de vlonder in het water? Voor de sportievelingen is er een volleybal- en voetbalveld.


Het hondenstrand

Bij de Baggelhuizerplas vind je een heus hondenstrand. Een plek waar ook jouw trouwe viervoeter naar hartenlust kan spelen en rennen om na afloop een duik te nemen in het verfrissende water. Het hondenstrand is zo’n 100 meter breed; daarbuiten is je harige vriend niet welkom, dus let goed op de borden. Veel zwemplezier!

 

Mountainbiken

Recreatiegebied Baggelhuizen is met zijn bossen, smalle paden en die o zo belangrijke hoogteverschillen uitermate geschikt om met de mountainbike te verkennen. De route van circa 9 kilometer doorkruist het hele gebied en is gevarieerd met snelle passages, technische stukken, korte klimmetjes en scherpe afdalingen. De route is voor zowel beginners als gevorderden. Dus pak je mountainbike en fietsen maar! Startlocatie: Baggelhuizerplas, Baggelhuizen, 9405 VD Assen.
Startcoördinaten: N 52.98617, E 6.523375.

 

Te paard

Naast wandel- en fietspaden vind je in recreatiegebied Baggelhuizen de mooiste ruiterpaden. Het gebied leent zich perfect voor een enerverende buitenrit. In galop over de paden, de wind door je haren. Het is voor jou en je paard helaas niet mogelijk om samen een rondje over het strand te denderen. Dus maak gebruik van de paden en ontdek recreatiegebied Baggelhuizen zoals alleen een ruiter dat kan!