Davids Droom

Davids Droom

09 sep 2020

AUTEUR: Yvonne Brill

Met Davids Droom gaat een langgekoesterde wens van Yvonne Brill in vervulling. Zij wilde al lang een verhaal schrijven voor iedereen vanaf 12 jaar over de Jodenvervolging in WOII. Vanuit haar eigen Joodse achtergrond van vaders kant en om kinderen te leren dat iedereen erbij hoort.

David Polak is elf jaar als het verhaal een aanvang neemt. Woonachtig in Amsterdam maakt hij van dichtbij mee hoe de Joden steeds verder worden uitgesloten van het dagelijks leven. Uiteindelijk worden hij en zijn familie naar Kamp Westerbork in Drenthe vervoerd. Ze blijven daar meer dan een jaar maar worden uiteindelijk toch op transport naar Auschwitz gezet.

Al vanaf het eerste transport naar Westerbork maakt David nieuwe vrienden; zo ontmoet hij de Romajongen Josh en in Auschwitz het mooie meisje Tirzah. Vriendschap en familie slepen hen door alle ellende heen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen ongeschonden uit de oorlog komt.

Yvonne Brill deinst er niet voor terug om in dit fictieve verhaal de verschrikkingen uit de oorlog te benoemen maar Davids Droom laat ook – en vooral – een onverwoestbare hoop en vertrouwen in de toekomst zien. Davids Droom verschijnt op 12 september. Het boek past helemaal binnen het thema geschiedenis van de Kinderboekenweek 2020. Davids Droom laat op een voor kinderen begrijpelijke manier zien tot welke extreme gevolgen uitsluiting en discriminatie kunnen leiden. Belangstelling voor het verhaal is er ook al vanuit het buitenland, een Engelse en Hebreeuwse editie zijn in de maak.

Yvonne Brill: “Dit boek is een must, vooral voor kinderen die op de drempel staan om van de lagere school naar de middelbare school te gaan. Het boek leert hen dat vriendschap en tolerantie een grote bijdrage kan leveren aan de maatschappij waarin we leven. Davids Droom is geen vrolijk boek, maar wel één waarin hoop en vriendschap een grote rol spelen.”

Yvonne Brill werd in 1942 geboren in Amsterdam. Ze heeft ook gepubliceerd onder pseudoniem Jaap Helder. Yvonne is vooral bekend door de 65-delige serie Bianca (meisjesboeken over paarden) en de serie Rob en Rieneke (leren lezen voor dyslectische kinderen). Van haar hand verschenen 151 jeugd- en kinderboeken. Met Davids Droom sluit Yvonne Brill een imposante carrière af.