De natuurgebieden van Assen

De natuurgebieden van Assen

02 sep 2020

Landgoed Overcingel en de Gourveneurstuin zijn twee parken in hartje stad waar je kunt genieten van de oase van rust. Even buiten het centrum in het Asserbos, Landgoed Valkenstijn en Baggelhuizerplas is het heerlijk wandelen of fietsen. Nieuwsgierig? We hebben hieronder de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet.

Landgoed Overcingel

Oostersingel 27
9401 JZ Assen

Aan de rand van de binnenstad Assen is het prachtige Landgoed Overcingel waar je samen de rust en ruimte kunt opzoeken. Naast het indrukwekkende gebouw bestaat Landgoed Overcingel uit een park, een tuin en een bos. Een uniek uitje voor jong en oud.

Wist je dat je voor 1 euro een wandelkaart kunt kopen waarmee je (met het hele gezin) een jaar lang toegang hebt tot de tuinen van het landgoed? De kaart is tijdens kantooruren verkrijgbaar bij stichting Het Drentse Landschap aan de Kloosterstraat 5. Klik hier voor meer informatie over Landgoed Overcingel.


Gouveneurstuin

Gouverneurspark
9401 KB Assen

Wandelen midden in de binnenstad Assen. Dat kan in de Gouveneurstuin. Dit stadspark was ooit de tuin vol fruitbomen van de Gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede van 1814 tot 1831.

Over de jaren heen is het park veel veranderd. In de jaren 50’ zat hier het bekende Jeugdverkeerspark. Kinderen konden spelenderwijs met fietsen en trapauto’s de verkeersregels leren.

Nu kun je er heerlijk in het hoge gras zitten met wat drinken en een boekje. In de zomermaanden vinden hier evenementen en activiteiten voor jong en oud plaats. Ook is er een theehuisje die tijdens de zomermaanden geopend is.


Asserbos

Het Asserbos is schitterend. Het is één van de oudste bossen van Nederland, een prachtig stukje natuur vlakbij het centrum van Assen. Wandel langs de mooiste paadjes, de schitterende eendenvijver en kronkelende beekjes.

Ook voor kinderen is dit een leuk uitje in de natuur. Er is de Stadsboerderij, een vogeleiland, het Hertenkamp en een waterspeeltuin bij het Duurzaamheidscentrum.

Het Asserbos wandelend ontdekken? Vanaf het Duurzaamheidscentrum starten verschillende (gratis) wandelroutes voor jong en oud. Bij de balie van het Duurzaamheidscentrum liggen alle gratis wandelroutes of klik hier voor één van deze prachtige wandelroutes in het Asserbos.


Landgoed Valkenstijn

Adelaarsweg 1
9404 CW Assen

Het Landgoed Valkenstijn is een groene oase van bijna 10 hectare in het centrum van Assen-Oost met oude bomen, lanen, houtwallen en grote weides. Het is de kern van een ooit groter landgoed, Vredeveld geheten, dat rond 1650 werd gesticht. Klik hier voor meer informatie over Landgoed Valkenstijn.


Ben je op zoek naar een leuk uitje, activiteit of evenement in Assen? Bekijk dan eens het totaaloverzicht voor het verrassende aanbod van de stad.