Duurzaamheidscentrum Assen

Duurzaamheidscentrum Assen

23 sep 2021

Een natuurlijke plek voor iedereen

Aan de rand van ons prachtige, oude Asserbos met uitzicht op de vernieuwde stadsboerderij, staat het unieke en educatieve Duurzaamheidscentrum Assen (DCA). Een aanwinst voor Assen én voor Noord-Nederland. Iedereen is er welkom om kennis te maken met duurzaamheid. Samen met stichting Het Drentse Landschap zorgt de gemeente Assen voor een laagdrempelig en interessant programma met activiteiten en educatie over allerlei duurzame thema’s zoals natuur, water en recycling. Ook andere (milieu)organisaties vinden hun huis in het DCA. Stichting Phusis bestiert het duurzame restaurant. Je kunt op het terras of binnen heerlijk genieten van een kopje koffie of thee met een zelfgemaakte taart of een duurzame lunch. Een absolute aanrader is de natuurtuin. De trots van de vrijwilligers. Zij verdienen dan ook een plek in de spotlight.

Zes jaar geleden was de natuurtuin nog kaal. Samen met andere natuurorganisaties is nagedacht over de inrichting. “We zijn klein begonnen en hebben op successen voortgebouwd. Tijdens een NL Doet-dag zijn we gestart met de aanleg van de eetbare tuin. Hier ontstond dan ook een enthousiaste, vrijwillige tuinwerkgroep van Het Drentse Landschap. Door de jaren heen zijn er vrijwilligers gekomen en weer gegaan, maar sommigen zijn er al jaren”, vertelt Mirjam Veltman. Zij is vanuit de gemeente Assen onder andere betrokken bij de buitenruimte.

Henk, vrijwilliger van het eerste uur, begon ooit in de natuurtuin. Later kwamen daar steeds andere klussen en projecten bij. Inmiddels richt hij zich daar volledig op. Ook heeft Henk, samen met anderen, keihard gewerkt om het superleuke en speelse blote-voeten-tuinpad te realiseren. Een project dat in het teken staat van de thema’s “Water en klimaat” en ‘Steenbreek’. Met het blote-voeten-tuinpad worden volwassenen geïnspireerd om waterdoorlatende materialen in plaats van verharding in eigen tuin te gebruiken. En kinderen worden op een speelse manier bij natuur, groen en water betrokken. Ze lopen met hun blote voetjes over kriebelend gras, springen van tegel naar tegel over de regenwatervijver en lopen wiebelend over een boomstam langs de natuurlijke heg met een speurtocht. Slepen met stenen, paaltjes slaan, zagen, timmeren … niets is een aantal vrijwillige heren te veel. “Ik ga met veel plezier naar het DCA. Ik ‘moet’ nooit, ik mag. Ik help graag overal aan mee. Omdat ik al zo lang meedraai, voel ik me ook wel een beetje verantwoordelijk”, vertelt Henk met een glimlach.

Anderen bekommeren zich om de geurige kruidentuin en de eetbare tuin waar tuinbonen, courgettes, pompoenen, aardbeien, snijbiet en andere heerlijkheden groeien. Het restaurant is er blij mee, zij gebruiken alles. En de tuinwerkgroep maakt van hun groenafval weer compost. Voor de insecten is een imposant hotel gebouwd. Volledig ingericht met natuurlijke materialen waar ze veilig hun eitjes leggen. Een stimulans voor de biodiversiteit. “Zo mooi als je vlinders en bijen van bloem tot bloem ziet vliegen, lieveheersbeestjes ziet rollebollen over de grond en torretjes kunt bestuderen die met hun kleine, dunne pootjes het boomschorspad proberen over te steken. Die beestjes voelen zich hier echt helemaal thuis. En het is ook hun thuis”, zegt vrijwilliger Joyce. Willem, ook al jaren vrijwilliger in de tuinwerkgroep, heeft echt groene vingers. Hij ontfermt zich vooral over de kas, de aankoop van de biologisch dynamische zaden, het kweken van groenten, het verspenen van jonge planten en de compostbakken. “Voor mij is het de combinatie van gezelligheid van gelijkgestemden, bezig zijn met duurzaamheid en de voorlichting aan kinderen. Dat vind ik belangrijk”, zegt Willem. Dit jaar moesten de pompoenen op het dak van de kas worden gekweekt. Trage, gretige slakken trokken met grote hoeveelheden door de natuurtuin en hebben gesmuld van een groot deel van de oogst. “Maar wij laten de natuur zijn gang gaan en doen niets aan bestrijding”, vertelt Willem.

Naast de tuinwerkgroep werken er ook vrijwillige gastvrouwen en -heren in het DCA. Zij zorgen voor een vriendelijk ontvangst, staan klaar om vragen te beantwoorden, assisteren soms bij activiteiten en helpen in het duurzaamheidswinkeltje. “We zijn heel blij met alle vrijwilligers. Zonder hen kunnen we het niet doen.”, zegt Mirjam.

Duurzaamheid is hot. Steeds meer mensen willen er meer over weten en leven bewuster. Jaarlijks trekt het DCA heel veel bezoekers en schoolkinderen. “We willen graag iedere Assenaar met onze boodschap bereiken, vertelt Mirjam. De nieuwe moestuin met eetbare speelnatuur voor de kinderen is net klaar. Dierenwelzijn is vergroot door een complete verbouwing van de stadsboerderij. En er wordt aan alle basisscholen in Assen lesgegeven. Het DCA blijft in ontwikkeling.

Momenteel is de expositie ‘Sanne gaat circulair’ te bezichtigen in het DCA. Deze expositie zit bomvol suggesties en ideeën over duurzaamheid. Heeft u interesse? De expositie is er tot 31 maart 2022.

Maar uiteraard staan er veel meer gratis activiteiten op de planning. Zo kunnen kinderen op 26 september van 13.30-15.00 uur onder professionele begeleiding een egeloverwinteringsplaats maken. Leuk voor in eigen tuin! Omdat het DCA lezen bij kinderen wil stimuleren, is er op 10 oktober van 13.00-16.00 uur, een kinderboekenruilmarkt. Kinderen en/of ouders kunnen vooraf boeken inleveren. Dit hoeft niet. Je mag ook ter plekke ruilen en als je geen boek hebt om te ruilen, mag je gewoon boeken halen. We zijn blij als je komt!

Aanmelden voor de activiteiten kan via: www.duurzaamheidscentrumassen.nl