Elf talenten van de Vooropleiding Brandstof TDI stromen door naar een Hbo-Theateropleiding

30 aug 2019

Dit schooljaar starten er elf jonge talenten die bij Garage TDI de vooropleiding Brandstof hebben gevolgd ergens in Nederland aan een vervolgopleiding binnen het theater. Bij de vooropleiding Brandstof van Drents JeugdTheater Garage TDI  bereiden jongeren tussen 14 en 21 jaar zich voor op een Hbo-Theateropleiding. De jongeren ontdekken hier hun talent en kiezen vervolgens een opleiding die het beste bij hen past. Daar volgt, een soms op maat, ontwikkeld programma bij van lessen gericht op spel, beweging, stem en camera acteren. Ook maken de jongeren performances en spelen zij mee in films en voorstellingen. De vooropleiding kent twee trajecten: Het Ensemble en Het Theater-Tussenjaar. De eerste is er voor jongeren die nog op de middelbare school zitten, de tweede voor jongeren die klaar zijn met hun middelbare school of Mbo en zich een jaar lang volledig op theater willen richten.

Afgelopen jaar stroomden er maar liefst elf jongeren door naar een Hbo-theateropleiding variërend van de acteursopleidingen in Amsterdam, Maastricht en Utrecht, muziektheater ArtEZ, de regieopleiding van de theateracademie in Maastricht, Interdisciplinary Arts en de docenttheateropleidingen in Arnhem, Zwolle en Leeuwarden. Al jaren is de doorstroom vanuit de Assense vooropleiding naar de diverse Kunstvakopleidingen in het land groot. Steeds vaker keren net afgestudeerde acteurs of theatermakers als professional terug op het oude nest. Het past uitstekend binnen de visie Wortels en Vleugels van het gezelschap om talent terug te laten keren naar het Noorden. Zij zijn een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Zij geven les binnen de vooropleiding of spelen bijvoorbeeld mee in de professionele jeugd en familie voorstellingen van Garage TDI.

Denk jij er ook wel eens over na om acteur, schrijver, cabaretier, of theatermaker te worden? Of ken je toevallig iemand die dit leuk lijkt? Voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar heeft Garage TDI het spelersensemble van Brandstof Vooropleiding Theater & Productiehuis. Op zondag 22 september is er weer een auditiedag. Dit is een dag, die bestaat uit enkele spellessen, het spelen van een monoloog en het voeren van een motivatiegesprek. Meer informatie over de auditie kun je lezen op de site garagetdi.nl

Sinds 2017 ontvangt Brandstof de landelijke rijksbijdrage voor talentontwikkeling. Brandstof is onderdeel van Drents JeugdTheater Garage TDI. Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroepen aanwezig is.