Focus op vrouwelijke kunstenaars in 2021

Focus op vrouwelijke kunstenaars in 2021

31 mrt 2021

Van oudsher kregen vrouwelijke makers minder aandacht in musea dan hun mannelijke collega’s. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Het Drents Museum laat dat vooral in 2021 zien. Dit jaar presenteert het museum in Assen drie solotentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Als het museum hopelijk straks vanaf het voorjaar weer publiek kan ontvangen, staan tentoonstellingen van Tamara Muller, Deborah Poynton en Frida Kahlo op het programma.

Frida Kahlo

Van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 presenteert het Drents Museum de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl hebben Kahlo doen uitgroeien tot een wereldwijd icoon.

In de tentoonstelling Viva la Frida! is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst én persoonlijke voorwerpen te zien, een wereldprimeur. Hiervoor werkt het Drents Museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad. Deze verzamelingen worden aangevuld met enkele bruiklenen uit andere collecties.

Frida Kahlo, Zelfportret met aapje, 1945, olieverf op doek op masoniet. Collection Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico © 2020 Banco de México, Fideicomiso Museos Diego Rivera y Frida Kahlo. Av. 5 de Mayo 2, col. Centro, Cuauhtémoc, 06000, Ciudad de México/ Reproduction authorized by El Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2020

Tamara Muller

De schilderijen van Tamara Muller (Wehe-den Hoorn, 1975) hebben onmiskenbaar een eigen stijl. Ze plakt haar eigen gezicht op ieder figuur in haar werk. In de tentoonstelling PLAY! – van 23 mei tot en met 19 september 2021 – zijn zowel collages als schilderijen en tekeningen van Muller te zien. Muller ziet haar eigen schilderijen en tekeningen niet als zelfportretten. De werken zijn eerder een spel, een ‘plak en knip’-theater over macht, schuld en schaamte. Muller begint met het maken van selfies. Die print ze uit en maakt er collages mee, die vervolgens dienen als het startpunt van een serie kunstwerken.

Deborah Poynton

In Beyond Belief toont het museum vanaf 11 juli de monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Deborah Poynton. (Durban, 1970) werd geboren in Zuid-Afrika en bracht haar jeugd door in Groot-Brittannië, Swaziland en de Verenigde Staten. Ze studeerde twee jaar aan de Rhode Island School of Design. Op negentienjarige leeftijd keerde ze terug naar Zuid-Afrika, waar ze in Kaapstad fulltime ging schilderen. In Nederland is Poynton nauwelijks bekend. Het Drents Museum brengt hier verandering in en toont schilderijen die zij in de afgelopen tien jaar maakte. Hieronder is ook het drieluik Beyond Belief, dat Poynton speciaal voor de tentoonstelling maakte. De tentoonstelling Beyond Belief van Deborah Poynton is te zien van 11 juli tot en met 28 november 2021.

Deborah Poynton, Little Girl Lost 2, 2018, olieverf op doek © Deborah Poynton


Kijk voor meer informatie en actuele openingstijden op www.drentsmuseum.nl