GEVANGENISMUSEUM BLIJ MET BEZOEKERSAANTAL 2019

03 jan 2020

Het Nationaal Gevangenismuseum kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. Het museum sloot het jaar af met 117.000 bezoekers op de teller; maar liefst 4000 meer dan in het jaar daarvoor.

“We zoeken elk jaar weer naar nieuwe manieren om het verhaal van het museum over het voetlicht te brengen en de nieuwsgierigheid van mensen zodanig te prikkelen, dat ze het museum komen bezoeken”, aldus directeur Peter Sluiter. “Daar werken we met z’n allen hard aan en dan is het mooi om aan het eind van het jaar terug te kijken en te kunnen concluderen dat we in die opzet geslaagd zijn”.

Het museum heeft het afgelopen jaar diverse nieuwe producten en evenementen ontwikkeld.Zo vond in de zomer, op het terrein van gevangenis de Rode Pannen, het concert ‘Behind Prison Walls, a tribute to Johnny Cash’ plaats. In oktober organiseerde het museum, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, een criminele Pubquiz. Deze was helemaal uitverkocht en zal wegens succes zeker worden herhaald.

Daarnaast zijn er twee succesvolle nieuwe educatieve programma’s ontwikkeld: de Kinderkolonie, waarbij leerlingen van groep zes in de huid kruipen van de kinderen die 200 jaar geleden naar Veenhuizen werden opgezonden, en het interactieve programma Bajestijd, waarbij VMBO-leerlingen via WhatsApp-opdrachten flink aan het (creatieve) werk gezet worden.

Ook in 2020 staat er weer van alles op stapel: in januari gaat er een nieuwe opleiding voor rondleiders van start en in de loop van het voorjaar zullen scholen in het museum voor het eerst begeleid worden door museumdocenten. Natuurlijk zullen er weer diverse evenementen plaatsvinden, met als hoogtepunt in de zomer, op het binnenterrein op het binnenterrein van het Gevangenismuseum, theaterspektakel het Pauperparadijs.