Kenniscafé Assen over veiligheid

10 nov 2020

Op 20 november vindt de tweede editie van Kenniscafé Assen plaats. Tijdens dit avondvullend online evenement buigen diverse deskundigen zich over het thema veiligheid. Speciale aandacht gaat uit naar de bestrijding van het coronavirus en de kosten hiervan. Want, hoe ver ga je voor veiligheid?

Bijna een jaar geleden sprong een op dat moment onbekend virus over van dier op mens. Binnen enkele maanden veroverde het de hele planeet. De pandemie waar deskundigen al jaren voor waarschuwden was een feit. Toch waren we niet goed voorbereid op deze immense veiligheidscrisis. Terwijl er heel weinig bekend was over het virus, bedachten politici maatregelen om het in te dammen. Het had succes: de coronamaatregelen bedwongen de eerste en naar het schijnt ook de tweede golf. Tegelijk zijn de sociale en economische kosten groot.


Burgemeester Marco Out
Als burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe is Marco Out vanaf het begin betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. Hoewel de maatregelen in Den Haag worden bedacht, is Out degene die moet toezien op de naleving ervan in zijn stad en regio. Hoe zoekt hij een balans tussen het beschermen van de veiligheid van zijn burgers en de negatieve impact van de maatregelen? Tijdens Kenniscafé Assen vertelt hij over zijn gewichtige taak.


Professor Jan Brouwer
Hoewel de coronamaatregelen levens redden, levert er iedereen vrijheden voor in. De Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer turfde in de beginmaanden de beperking van vijf grondrechten: godsdienst, onderwijs, vergadering, persoonlijke levenssfeer en betoging. Zonder democratische controle. Wat zijn grondrechten en waarom zou je je er druk om maken als er een pandemie te bestrijden is? Tijdens Kenniscafé Assen legt Brouwer het uit.

Robin Benus
Arts-microbioloog Robin Benus is binnen het WZA verantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid. Tijdens Kenniscafé Assen vertelt hij hoe je een virus buiten de ziekenhuisdeuren houdt en voorkomt dat het onder patiënten, bezoekers en personeel overstapt. Ook legt Benus uit hoe het onderzoek naar vaccins werkt en waarom het langer duurt dan menigeen lief is.

Iduna Paalman
De in Rolde geboren dichter en schrijver Iduna Paalman verzorgt een literair intermezzo tijdens Kenniscafé Assen. Haar poëziedebuut De grom uit de hond halen draait om de vergeefse hang naar controle. De dichtbundel werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020.

Over Kenniscafé Assen
Kenniscafé Assen biedt zes keer per cultureel seizoen een avondvullend programma over kennis en wetenschap. Deskundigen delen hun kennis over het thema van de avond en gaan in gesprek met het publiek. In verband met corona vindt het evenement online plaats. Tickets zijn gratis te bestellen via https://kenniscafeassen.nl/. Presentatie: Rosa Timmer (Dagblad van het Noorden). Redactie en organisatie: Hermen Visser, Frank Nuijens en Loes Groen. Kenniscafé Assen wordt financieel ondersteund door de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen.