Meestervervalser Geert Jan Jansen strijkt neer in Assen

06 jan 2020

Op zondag 12 januari komt meestervervalser Geert Jan Jansen samen met Het Zuidelijk Toneel en BERLIN naar Theater DNK te Assen voor de voorstelling ‘True Copy’. Onderdeel van de theatervoorstelling is een veiling van een werk van de meestervervalser zelf én een nagesprek met Annemiek Rens, de hoofdconservator van het Drents Museum.

In ‘True Copy’ brengt Geert Jan Jansen in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel en BERLIN zijn persoonlijke verhaal naar het theater. Onderdeel van de goed ontvangen theatervoorstelling is een veiling van een werk uit de koker van de meestervervalser. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met Geert Jan Jansen en Annemiek Rens, de hoofdconservator van het Drents Museum.

Over de voorstelling
Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze vinden daar meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt.
Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds enkele werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem uiteindelijk de das om.
Geert Jan Jansen schitterde al eerder in een productie van BERLIN als verhalenverteller, maar in ‘True Copy’ staat hij centraal. In de schaduw van de grote meesters, vertelt hij over zijn ambacht. Geert Jans werk en leven is een spel koorddansen tussen fictie en realiteit.

Praktische Informatie
Datum:                 zondag 12 januari | 16:00 uur
Entreeprijs:         €22,50
Tickets:                www.dnk.nl/copy