Nieuwe voorstelling Garage TDI in première over depressieve gevoelens bij jongeren

Nieuwe voorstelling Garage TDI in première over depressieve gevoelens bij jongeren

07 okt 2021

5 oktober 2021, Assen – Op zaterdag 16 oktober gaat de voorstelling ‘1000 kilo watten’ van Garage TDI in première bij Garage TDI. ‘1000 kilo watten’ is een openhartige voorstelling voor 14+ over depressie. De rollen worden vertolkt door Niek van der Horst (speelde o.a. bij Het Ministerie van Onverrichter Zake, Theater Artemis, Het Syndicaat, peergroup en Maas theater en dans) en Esther Ymkje van Steenis (in 2021 afgestudeerd aan ArtEZ en lid van collectief Blond & Cynisch). De regie is in handen van artistiek leider van Garage TDI Frederieke Vermeulen. De voorstelling is gemaakt in samenwerking met Stichting Route Jack en is geschreven door Danielle Wagenaar.

In de voorstelling zien we de 15-jarige Izzy die een nacht op het politiebureau moet doorbrengen. Izzy zoekt altijd de confrontatie op, heeft een grote bek en rekt ieders grenzen op. Deze nacht heeft ze echter de verkeerde tegenover zich. De politieagent laat zich niet wegsturen. Met zijn onbeholpen, onhandige en soms lompe manieren helpt hij Izzy om zich bloot te geven en ontstaat er een onverwachte connectie.

Regisseur Frederieke Vermeulen over de voorstelling: “De voorstelling gaat over hoe eenzaam het kan zijn als je aan depressie lijdt en over de machteloosheid van de omgeving. Maar het is ook een voorstelling met humor, luchthartigheid en troost om zo een jong publiek handvatten te geven om de strijd tegen deze, vaak onzichtbare, vijand aan te gaan.”

Bespreekbaar maken van depressie onder jongeren
Samen met deskundigen (van o.a. Vaart Welzijn, GGZ Drenthe en MINDCARE) ontwikkelen Garage TDI en Stichting Route Jack een educatief programma rondom de voorstelling. In de hoop bij te dragen aan het herkennen en bespreekbaar maken van depressieve gevoelens onder jongeren. De voorstelling wordt ook gespeeld voor ouders, leerkrachten, mentoren en andere naasten van de jongeren.

Over Garage TDI
Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater in Assen, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroepen aanwezig is. Het is een plek waar geëxperimenteerd, gecreëerd, ontwikkeld en getoond wordt. Dit doet Garage TDI door het maken van jeugdtheatervoorstellingen voor scholen en podia, het organiseren van het jaarlijkse jeugdtheaterfestival Art of Wonder in Assen, kunsteducatie op het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, de theatervooropleiding Brandstof TDI en de eigen jeugdtheaterschool Dynamo.