Het groene hart van Assen

Het groene hart van Assen
22 juli 2021

Aan de rand van Assen vind je n van de oudste bossen van Nederland, het Asserbos. Een bos met een geschiedenis die tot aan de middeleeuwen. Een oase van rust en ruimte en op slechts enkele minuten afstand van de binnenstad. Je vindt er vele wandelpaden die je meenemen langs prachtige vijvers en kronkelende beekjes, eeuwenoude eiken en bijzondere historische plekken. Voor de kleine natuurliefhebbers is het Asserbos een groot avontuur met een stadsboerderij, vogeleiland, hertenkamp n een heuse waterspeeltuin. Kortom, een uitstapje in de natuur voor jong en oud.

Een rijke historie

Het Asserbos, een stukje eeuwenoud oerbos dat in de middeleeuwen al deel uitmaakte van het door bos bedekte landschap van Drenthe. Back in the day, rond 1260, hoorde het bos bij het klooster Maria in Campis en was het van grote economische waarde. Een eindeloze voorraad aan hout, dieren om op te jagen, vruchten om te verzamelen en ruimte voor het vee om zich tegoed te doen aan al het groen. Rond 1760 kwam Wolter Hofstede op het toneel met de opdracht 100 hectare grond om te toveren tot een prachtig wandelbos. Rechte, strakke lanen straalsgewijs vanuit het middelpunt van het bos, het Sterrenbos was geboren. En de rest is geschiedenis, zogezegd.

1809 Het jaar waarin koning Lodewijk Napoleon het toen nog piepkleine Assen tot stad verhief en de Assenaren het Asserbos schonk.

Natuurlijk genieten in een ruim assortiment

Het Asserbos is een gemengd loofbos en beslaat een oppervlak van ruim 100 hectare. Genoeg ruimte dus voor de vele boomsoorten die hier geworteld zijn. Van stokoude eiken tot oer-hollandse beuken en heerlijk geurende sparren.

Wist je dat.. sommige bomen in het Asserbos wel 400 jaar oud zijn?

Aan de wandel met de paaltjesroute(s)

Vanaf het Duurzaamheidscentrum starten verschillende (gratis) wandelroutes voor jong en oud. Trek je stoute wandelschoenen aan, kies je favoriete kleur en ontdek het Asserbos in jouw eigen tempo. Wandelen er kleine stappers mee? De gele route eindigt bij de kinderboerderij, blije gezichtjes gegarandeerd.

Kies je kleur

Gele route: 1,5 km
Een lekker korte en afwisselende route die eindigt bij de vriendelijke dieren van de kinderboerderij.

Groene route: 2 km
Met deze route wandel je langs de kenmerkende Zevenster, n van de stervormige kruispunten.

Rode route: 2,5 km
Spot jij alle verschillende boomsoorten op deze route? Van beuken tot naaldbomen, wie ontdekt ze het eerst?

Blauwe route: 4,5 km
Met deze route stroom je langs twee oude beken in het bos, de Bosbeek en Nijlandsloop.

Paarse route: 5 km

Voor de doorstappers, deze route brengt je helemaal naar de andere kant van de Hoofdlaan.

Tip!

Breng een bezoekje aan de dieren van het Asserbos

Te midden van het groen van het Asserbos vind je een bonte verzameling aan dieren. Zo is er een vogeleiland, een stadsboerderij en een hertenkamp. Een echte beestenboel dus. Wie durft het grote zwijn te aaien?

Wist je dat  Er ook een knuffelhoek is waar de kleintjes kunnen knuffelen met cavias en konijnen?

Meer van dit soort leuke tips?

Bekijk dan eens het Dit is Assen Zomer magazine. Vol met uitjes en leuke tips.