Cultuur

Cultuur
16 juli 2020

Assen heeft als hoofdstad van de Oerprovincie Drenthe een rijke geschiedenis aan kunst en cultuur. Je vindt in Assen vele monumenten en bezienswaardigheden. Daarnaast is er een verrassend aanbod aan culturele activiteiten. Beleef een onvergetelijke dag in het toonaangevende Drents Museum. Of bezoek DNK voor een theatervoorstelling of bioscoopfilm. De culturele ontmoetingsplek Podium Zuidhaege is de plek waar Assen echt tot leven komt dankzij de concerten, evenementen, cursussen en exposities. Bekijk hieronder alle praktische informatie en tips.

Drents Museum

Het Drents Museum blijft je verrassen. De tentoonstellingen en het gebouw zelf een bezoek meer dan waard. Er zijn op dit moment verschillende tentoonstellingen te bewonderen. In Drentse Veenlijken is het meisje van Yde en een paar andere veenlijken te zien. Van 29 mei 2021 tot en met 19 september 2021 presenteert het Drents Museum werk van Tamara Muller PLAY. De schilderijen van Tamara Muller (Wehe-den Hoorn, 1975) hebben onmiskenbaar een eigen stijl. Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen. Van 3 oktober 2020 tot en met 5 september staat in de tentoonstelling Henk Helmantel Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal.

Tip! Het Drents Museum heeft ook eigen familieroutes en is daarom een erg leuk kinderuitje. Doe met het hele gezin mee aan kijk-, zie-, doe- en denkopdrachten. Er zijn ook twee activiteiten speciaal gericht op kinderen: Het grootste Poppenhuis van Nederland waar Het Poppenhuis je brengt naar het Drenthe van de 18de eeuw en Codenaam: Energy waar je op een speelse manier bezig gaat met energie.

DNK

DNK is ht podium voor ontwikkeling en ontspanning op het gebied van cultuur met een aanbod in theater, evenementen, een bioscoop en een bibliotheek. Het theater van DNK heeft twee fantastische theaterzalen, waar je kunt genieten van onder andere opera, musicals, dans, toneel, klassieke muziek en de grote namen van het cabaret. Bij de bioscoop van DNK vind je mooie, bijzondere en unieke films. Nieuwe films voor volwassenen en kinderen, maar ook filmhuis titels en klassiekers. In de bibliotheek van DNK is een compleet eigentijds en vernieuwend aanbod van boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek en meer.

Podium Zuidhaege

Podium Zuidhaege is htbruisende, laagdrempelige en inspirerende podiumvoor kunst en cultuur in Assen. Het is een culturele ontmoetingsplek voor iedereen. Podium Zuidhaege biedt een persoonlijk, prikkelend en professioneel aanbod van voorstellingen, evenementen, exposities en cursussen. Ze werken dagelijks aan een divers aanbod voor jong en oud.

Culturele uittips!

Stadsspeurtocht voor het hele gezin

Een stadsspeurtocht die je meeneemt naar de mooiste plekjes van Assen. Waar je op zoek gaat naar de juiste antwoorden door goed om je heen te speuren. Een leuk en leerzaam spel voor het hele gezin om de binnenstad opnieuw te ontdekken. Benieuwd hoeveel jij werkelijk weet van Assen? Klikhieren test je kennis nu.

Herontdek je eigen hoofdstad met Stad der Paleizen stadswandeling

Met het nonnenklooster Maria in Campis in 1260 begint de geschiedenis van Assen. Een uitzonderlijk begin want Assen kent hierdoor niet, zoals de meeste provinciale hoofdsteden, een stedelijk verleden. Deze gratis cultuurhistorische wandelroute start bij het Drents museum waar het, inmiddels verdwenen, klooster stond.

Dit klooster van Cistercinzer orde komt oorspronkelijk uit de omgeving van Coevorden in de periode van 1234 tot 1246. Wegens drassigheid in deze omgeving werd tussen 1260 en 1271 het klooster verplaatst naar het gebied van het huidige Drents Museum. Na invoering van de kerkhervorming in Drenthe werd het klooster rond 1600 opgeheven.

Na eeuwen van weinig activiteit kreeg Assen ondanks zijn geringe aantal inwoners (600), in 1809 stadsrechten van Lodewijk Napoleon, koning van Holland. En in 1814 werd het provinciehoofdstad. De gegoede burgerij van de stad liet hier vervolgens haar paleizen bouwen. De route brengt je langs deze historische gebouwen. Een betoverende winter wandeling om samen van te genieten. Klik hier en bekijk de route.