De Ark van Noach in Assen

De Ark van Noach in Assen
14 juni 2022

Heb jij hem al gezien? De Ark van Noach? Hij staat in Assen. Broers Nicolai Romashuk en Maxim Romashuk hebben samen het initiatief genomen om deze hier te plaatsen. Sinds vrijdag 6 mei is de Ark te bewonderen op de Brink. Dit bijzondere project sluit mooi aan bij de tentoonstelling van het Drents Museum: In de Ban van de Ararat – Schatten uit het Oude Armenië.

De Ark van Noach is voor de Armeniërs als volk heel belangrijk. Sinds Noach met zijn Ark strandde op de berg Ararat in historisch Armenië, wordt hij als aartsvader van de Armeniërs gezien. Toen de tentoonstelling bekend werd, kwam hier al snel het idee voor de bouw van de Ark uit voort. Het Drents Museum presenteert de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië van 11 mei tot en met 30 oktober 2022. Eén van de topstukken te zien in deze expositie, is een stukje hout van de Ark van Noach. Dit is natuurlijk heel bijzonder. Het was dan ook een meer dan logisch besluit: als er een ‘eyecatcher’ komt, moet dat wel de Ark van Noach zijn.

De broers Romashuk zijn, in naam van stichting Armenia, de initiatiefnemers van dit bijzondere project. ‘De Ark is het ontwerp van de vormgever Sergio Jove Rodriguez, echter hij is ons helaas ontvallen tijdens dit project. Het proces heeft maar liefst drie jaar geduurd, mede door de Coronamaatregelen, maar gezien het prachtige eindresultaat was dit het zeker waard,’ vertelt Nicolai Romashuk. Aan de hand van de mooie ontwerpschetsen, zijn verschillende sponsoren hiermee aan boord gegaan, zoals het Ondernemersfonds Assen, Vaart in Assen en de Gemeente, om dit te realiseren.

De Ark heeft al veel mensen aangetrokken naar de Brink. Het is natuurlijk een bijzonder object dat nogal opvalt. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen ín de Ark. Daar is nog meer informatie te lezen over het verhaal van de Ark van Noach en de opbouw hiervan. De stichting is zeer trots op wat zij hebben neergezet en op de feedback die zij tot dusverre hebben ontvangen. Zij hopen nog veel meer mensen te enthousiasmeren en zo de binnenstad en het Drents Museum met elkaar te verbinden. ‘Het is zeker een aanrader om even te gaan kijken, ik denk dat het een erg indrukwekkend geheel is,’ aldus Nicolai Romashuk.

De Ark is het beginpunt van de dierentocht

Er zijn 12 dieren te vinden op etalages van winkels en horecagelegenheden in de binnenstad van Assen. Aan de hand van een echte speurtochtkaart ga je op zoektocht. Schrijf alle namen van de gevonden dieren op de speurtochtkaart en zo kom je met een antwoordenpuzzel tot het juiste antwoord. Klik hier voor meer informatie over de dierentocht