De waarde van vrijheid wandel mee met Marten van Dijken

De waarde van vrijheid wandel mee met Marten van Dijken
21 april 2022

Een wandeling met als thema 13 April, de dag dat Assen werd bevrijd vanuit het zuiden. Op donderdag 5 mei, de Nationale Bevrijdingsdag neemt Verhalenverteller en Asserbosgids Marten van Dijken, je in de ochtendschemer mee terug naar die momenten van bevrijding.

Het is op de vroege ochtend van 13 April 1945 als mitrailleurvuur hoorbaar is op het einde van de Beilerstraat. Ht teken voor de bevolking van de Beilerstraat en haar zijstraten om als de wieder weerga het bed uit te komen, de kelder in te gaan f onder de keukentafel te kruipen.

Ze kmen!
De Beilerstraat houdt haar adem in als het geluid van rennende soldaten, geweervuur en het geschraap van rupsbanden over de straat hoorbaar wordt. Met het vertellen van twee hoofdstukken uit zijn Wandelverhaal: Zes billen en een Rode baard, neemt de schrijver, Marten van Dijken, je mee terug naar die momenten. Momenten van grote waarde, momenten van terugkeer van vrijheden. Hoe anders is het nu 3 grenzen verder, waar voor behoud van vrijheid wordt gevochten.

Marten staat tijdens de wandeling stil bij de restanten van de tankgracht in het bos en daar vertelt hij het verhaal over wat de opmars van de Geallieerden moest gaan tegenhouden. Daarna vervolgt hij de route lopend langs die tankgracht naar de Beilerstraat, om te vertellen of de snode plannen van de Duitsers zouden slagen. De korte wandeling start op 5 mei op de 7-ster, het hart van het Asserbos aan de Rode Heklaan. Aanvangstijd 06.00 uur en de wandeling duurt een klein uur. De wandeling is op persoonlijke titel en er wordt gevraagd om een bijdrage te geven op Giro 555. In verband met een maximaal aantal mogelijke deelnemers, is aanmelden gewenst. Aanmelden kan via [email protected].