De Zevenster van het Asserbos

De Zevenster van het Asserbos

De Zevenster van het Asserbos
08 september 2022

De Zevenster, een ster in het bos. Ze staat mooi te zijn in het hart van het bos aan de Rode Heklaan. Én ze laat zich goed bekijken, zeker vanaf een aantal bankjes dat er staat. Een bijzondere plek waar zeven wegen vertrekken, maar diezelfde zeven wegen komen ook weer samen. Samen op dat punt.

De Zevenster, in de volksmond de Zevensprong, is enkele jaren terug keurig geaccentueerd met klinkers. Drie wegen naar oostelijke en drie in westelijke richtingen én de hoofdas, de Rode Heklaan, geldend als één.

Het Sterrenbos
De ster zoals er in het Asserbos meerdere wegen als sterren samenkomen, gaf destijds het bos ook wel de naam van Sterrenbos. Een naam die tot op de dag van vandaag ook nog gebruikt wordt. Prachtig is op oude ansichtkaarten van 100 jaar terug te zien hoe ook toen al deze plek geliefd was bij de wandelaar in het bos. Het bood een parkachtige aanblik, wat het bos op haar beurt naast Sterrenbos ook de naam van Parkbos gaf. Een deftig bos, een bos waar je op bezoek ging, je ging flaneren over de lanen. Ansichtkaarten van heren met hoge hoeden, dames met hoepelrokken en kindermeisjes met hun kinderen achter mooie kinderwagens.

Hoger dan de omgeving
In de tijd van de aanleg heeft, naar alle waarschijnlijkheid de Zevenster iets hoger gelegen dan nu. Een hoger punt dat je op afstand al kon zien liggen. En ook al was de Zevenster maar een goede meter hoger, gaf dit punt o.a. voor de jagers een pracht van uitkijkpunt om wild te schieten. Let maar eens op de twee Belvedères in het Nationaal Park Drentsche Aa, aan de weg Anderen Gasteren en de weg Anderen Anloo. Je verbaast je, als je erbovenop staat, hoe vanaf geringe hoogte, je zó anders het beekdal van de Drentsche Aa in kijkt, dan vanaf de grond. Zo was het ook hier bij deze Zevensprong. Je moet je voorstellen dat het in de periode van de aanplant, zo rond 1880, in dit gedeelte van het bos stikte van de konijnen, reeën, herten en wilde zwijnen. Prikkeldraad of gaas bestond nog niet en met al het jonge plantgoed, geplant om het Asserbos van nu te worden, werd er met regelmaat vanaf dit punt geschoten op het wild. Er verdween vast menig reerug of wild zwijn gebraad op de borden van de heren met hoge hoeden en de dames met de hoepelrokken uit de paleizen en aristocratische huizen van de oude binnenstad.

En tóch, als je goed kijkt zie je echt meer paden dan die zeven. Ik heb dat ooit voor mijn burgemeester in een gedicht gevat, toen we op 13 April 2021, de Bevrijdingsdag van Assen, daar samen om 06.00 uur in het blauwe licht van de ochtend stonden.

Voor mijn burgemeester:

De zeven paden van de zevenster

De zeven wegen die ergens toe leiden

Bedacht, eens 250 jaar terug

Zeven wegen, vol geschiedenis, vol verhalen,

verhalen uit het bos

Zeven wegen, die ook weer samen komen

Samenkomen op dat punt

Zich versmelten en zich delen,

alsof zeven wegen te weinig zijn

voor de geschiedenis van het Asserbos

Vanaf de parkeerplaats van de natuur aan de Rode Heklaan, tegenover de Nieuwe Vijver, lopend in zuidelijke richting vind je na 200 meter de Zevenster.

Marten van Dijken
Marten van Dijken is bosgids en wandelverhalenverteller in het Asserbos en schrijft regelmatig beeldende verhalen over ‘zijn’ bos en haar inwoners voor de krant van Dit is Assen. Meer weten over zijn ervaringen en andere wandelverhalen of wil je meewandelen met Marten?

Kijk op www.vandenatuur.com

Luchtfoto: Anton Veenstra