TT-bureau Torenlaan

TT-bureau Torenlaan
16 juni 2022

Denk je aan de TT, dan denk je aan motoren, het festival en de race. De niet onbelangrijke ‘papierwinkel’ wordt daarbij vaak vergeten, maar kent een mooie historie. Van Rolde via de Gymnasiumstraat, Vaart, Beilerstraat en nog meer straten in het Asser centrum tot aan het huidige TT-circuit: de papierwinkel rondom de TT-races is door de jaren heen bij verschillende TT-bureaus verwerkt. De TT werd steeds groter en vanaf 1951 kwam er dan ook een administrateur in vaste dienst, die het hele jaar actief was in het TT-bureau dat toen te vinden was in Hotel De Moriaan aan de Torenlaan 24.

 

Een stukje historie

De allereerste TT werd op initiatief van de Motorclub Assen en Omstreken in 1925 verreden, maar de route bracht de deelnemers nog niet naar Assen. De start was in Rolde en voerde de coureurs over een traject van ruim 28 kilometer langs Borger, Schoonloo en Grolloo. Een lastig parcours met klinkerwegen, zandwegen, grindpaden, keien en smalle houten bruggetjes. De 27 deelnemende coureurs moesten de ronde tien keer rijden. Vijf coureurs haalden de finish. Het enthousiasme was groot, maar het gemeentebestuur van Borger wilde niet meewerken aan de verbetering van het parcours. Daarom kwam er in 1926 bij de tweede TT een andere route: de start was bij De Haar en de tocht ging via Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen. Dit parcours beviel zo goed, dat het tot 1954 in gebruik bleef. In 1955 werd een speciaal circuit voor de TT aangelegd. Het parcours werd ingekort van ruim zestien kilometer tot bijna acht kilometer. De TT van Assen telde toen al zes jaar mee voor het wereldkampioenschap voor motorrijders dat sinds 1949 bestaat.

De letters TT staan overigens voor Tourist Trophy, een naam die meer dan honderd jaar geleden is ontstaan op het eiland Man. In die tijd was dat de enige plaats in Groot-Brittannië waar motorraces mochten worden gehouden. Meerdere organisatoren probeerden later een TT te organiseren, maar de mensen van Man hebben alleen Assen toestemming gegeven om de naam te gebruiken.