Eerbetoon aan Henk van Lier Lels

Eerbetoon aan Henk van Lier Lels

Eerbetoon aan Henk van Lier Lels
27 oktober 2022

Kunstpodium CAMPIS en Het Drentse Landschap zijn een samenwerking aangegaan om kunst en natuur in Assen sterker te verbinden. Het eerste gezamenlijke project wordt aanstaande zondaq, 30 oktober a.s. onthuld. Kunstenaar Gert Sennema is de afgelopen weken aan het werk geweest om een portret te snijden in een levende boom op Landgoed Overcingel. Niet zomaar een portret, maar de beeltenis van de vorige eigenaar, Henk van Lier Lels.

Het portret in de boom is een eerbetoon aan Henk van Lier Lels. Vanaf het moment dat deze markante man op het landgoed kwam wonen, heeft hij zich enorm ingezet om het landgoed voor Assen en Drenthe, te behouden. Nadat Van Lier Lels in 2019 op 90-jarige leeftijd is overleden, is het landgoed dat inmiddels al bijna 250 jaar in bezit was van de familie, door zijn nabestaanden geschonken aan Het Drentse Landschap.

Het Drentse Landschap wilde vooraf zeker weten dat de boom geen blijvende schade zou oplopen. Voor Gert Sennema is het niet de eerste keer dat hij een voorstelling in een levende boom heeft gesneden. Voordat hij in 2001 zijn eerste, soortgelijke werk, in een boom heeft gemaakt, is er uitgebreid onderzoek gedaan. Op advies van de dendroloog van Hortus Botanicus wordt de 'wond' niet groter dan een A4-tje. Binnen dit formaat kan de boom moeiteloos herstellen. De ingreep mag bovendien niet dieper zijn dan 15 centimeter. Gert Sennema over zijn werk: "Voor mij zijn deze werken een ultieme uiting van de relatie mens – natuur. De relatie krijgt inhoudelijk, maar ook visueel een intens karakter, waar kracht en kwetsbaarheid met elkaar wedijveren. Bovendien laat het zien dat de natuur een menselijke ingreep kan veranderen en teniet kan doen."

Op 10 oktober is Gert Sennema begonnen met dit project aan een boom die door medewerkers van Het Drentse Landschap en in samenspraak met de nabestaanden van Henk van Lier Lels is uitgekozen. De onthulling van het kunstwerk vindt plaats op 30 oktober om 12.00 uur, de geboortedag van Henk van Lier Lels.

CAMPIS en Het Drentse Landschap nodigen geïnteresseerden van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.