Groene oase naast de Torenlaan

Groene oase naast de Torenlaan

Groene oase naast de Torenlaan
08 september 2022

Assen, stad in het groen. Die bijnaam wordt eer aangedaan door meerdere groene oases binnen de bebouwde kom: natuurlijk het Asserbos, maar daarnaast ook landgoed Overcingel, landgoed Valkenstijn, het Lariksbos én de Gouverneurstuin. Al scheelde het maar een haartje of de Gouverneurstuin was er niet meer geweest.

De naam zegt het al: de Gouverneurstuin, ingeklemd tussen Zuidersingel en Torenlaan, was oorspronkelijk de tuin van de Gouverneur. De tuin hoorde bij het Drostenhuis, dat nog altijd aan de Kloosterstraat is te vinden.

Drost en Gouverneur waren voorlopers van de commissaris van de Koning. De huidige ingang van het Drents Museum was het koetshuis van het Drostenhuis en de paarden werden gestald in het vergelijkbare gebouw aan de andere kant van het pleintje.

Tijden veranderen. De oude kloostergebouwen, inclusief het later bijgebouwde Drostenhuis, waren al jaren in gebruik als provinciehuis toen in 1957 in de oude Gouverneurstuin het Jeugdverkeerspark werd geopend. Een bijzondere attractie, die bezoekers uit heel Nederland trok. Het verkeerspark bleef er echter niet lang en verhuisde in 1965 naar de Rode Heklaan in het Asserbos.

Burgemeester en wethouders hadden hun oog op de Gouverneurstuin laten vallen. Even werd met de gedachte gespeeld om er een nieuw provinciehuis te bouwen, maar daarvoor bleek de ruimte toch te beperkt.

Er kwam een ander idee. Want na de grootse plannen voor het noordelijk centrum van Assen (woningen, bedrijven en scholen moesten plaatsmaken voor grootwinkelbedrijven zoals Vendet, C&A en Hema) moest er ook iets gebeuren voor het zuidelijke, oude deel van het centrum. En dat kon mooi op de plek van de tuin.

De huizen aan de zuidzijde van de Torenlaan moesten worden afgebroken en dan was er ruimte genoeg voor een groot middenstandswarenhuis én een parkeerplaats voor zo’n honderdveertig auto’s. In november 1970 werd dit plan goedgekeurd door de gemeenteraad.

Vanuit een handtekeningenactie tegen deze plannen ontstond het Comité Assen Groen en dat vocht de plannen aan tot aan de Raad van State. De procedure duurde lang, maar in december 1973 kwam het verlossende woord: de Raad van State zette een streep door de plannen van het gemeentebestuur.

En toen gebeurde er niets. De huizen aan de Torenlaan bleven staan en de Gouverneurstuin verwilderde. Het Comité Assen Groen ijverde voor een wandelpark, maar het duurde meer dan tien jaar voordat dit werd gerealiseerd. Pas in 1987 werd het wandelparkje officieel geopend door de onthulling van een informatiebord bij de ingang aan de Torenlaan.

De vervangende parkeerruimte in de vorm van de garage aan de Torenlaan werd in 1998 in gebruik genomen. Het oostelijke deel van de Gouverneurstuin, waar nu het nieuwste deel van het Drents Museum staat, moest er alsnog aan geloven en werd een parkeerplaats tegenover de ingang van het Wilhelmina Ziekenhuis.

Anno 2022 is de Gouverneurstuin dankzij het Comité Assen Groen nog steeds een groene oase in de stad en een gewaardeerde plek voor allerlei activiteiten. Er is een horecapunt in de vorm van het koepeltje dat jarenlang tegenover het station stond en in mei 1995 naar de Gouverneurstuin werd verplaatst. Tijden veranderen niet alleen, soms keren ze terug: want zelfs de verkeerstoren uit het Jeugdverkeerspark is sinds de zomer van 2021 weer in de tuin te vinden.

Geïnteresseerd in de geschiedenis van Drenthes hoofdstad? Word dan lid van de Asser Historische Vereniging via www.ahvassen.nl of Postbus 10066, 9400 CB Assen. Of maak een stadswandeling met een van de stadsgidsen van de vereniging, te boeken bij de VVV.