Het Arboretum

Het Arboretum
21 april 2022

De verborgen parel van Assen
Het Arboretum, Latijn voor bomentuin, is ondertussen alweer 20 jaar geleden opgericht in Assen. Het is een verzameling van diverse soorten bomen en struiken, omgetoverd tot een mooi park. Het wordt nu nog de verborgen parel van Assen genoemd, maar wij zien dit woordje verborgen graag verdwijnen. Aldus Simone Bakker.

Ontstaan Arboretum Assen
Elke dinsdag is het team van Arboretum, dat ondertussen maar liefst 30 vrijwilligers telt, in de bijzondere bomentuin te vinden. Deze tuin is over de laatste jaren ontzettend gegroeid. Toen Herman Westra van Holthe in 2000 het Arboretum oprichtte, had hij duidelijke doelen voor ogen. Hij wilde een mooi wandelpark, een wetenschappelijke verzameling van bomen en een plek voor mensen om te zien hoe divers de wereld nou cht in elkaar zit. Al dit samengevoegd, werd het Arboretum van Assen. Tevens n van de grootste Arboreta in Nederland. Wat deze bomentuin in Assen ook uniek maakt, is de indeling. Dit Arboretum is namelijk niet ingedeeld op soort, maar op herkomst. Zo is de tuin opgedeeld in drie continenten: Europa, Amerika en Azi. In het ontwerpproces was nog n ding heel duidelijk: het is geen gemaakt, aangeharkt parkje. Om de natuurlijke sfeer te behouden, is het enige verharde pad het doorgaande fietspad.

Herdenkingsbomen
Naast het groot aantal unieke boomsoorten uit de verschillende continenten, zijn er ook de speciale herdenkingsbomen. Dit is een project opgericht door Harry Berg, n van de eerste vrijwilligers en tevens de ontwerper van het Arboretum. In 2004 plantte hij de eerste herdenkingsboom, voor zijn kleinkind. Inmiddels zijn er maar liefst 260 herdenkingsbomen geplant. Iedereen kan, tegen een prijs van 250, een eigen herdenkingsboom laten planten. Bijvoorbeeld ter ere van een geboorte, overlijden, jubileum, noem het maar op. Bij deze boom wordt dan een bordje geplaatst, met daarop de Nederlandse en Latijnse naam van de boom en een eventuele persoonlijke tekst. Dit maakt een wandeling door het Arboretum nog specialer. Ook bij alle andere boomsoorten willen ze een informatief bordje hebben, maar dit is nog in ontwikkeling. Ze hopen dit binnen de komende maanden gerealiseerd te hebben.

Donateursdag
In 2020 was het 20 jaar geleden sinds het Arboretum is opgericht. Dit jubileum is destijds helaas niet gevierd vanwege de Coronamaatregelen. Zaterdag 23 april a.s., vanaf 9.30 uur komt hier eindelijk verandering in. Op deze Donateursdag wordt uitbundig gevierd dat het Arboretum alweer 22 jaar bestaat. Het thema van deze dag is het vermeerderen en het opkweken van jonge bomen. Ook zal een zeer deskundige bomenkweker op deze dag spreken. Deze bomenkweker is zelf ook vrijwilliger bij Arboretum. Deze dag wordt gevierd in het clubgebouw van de Drentse Golf en Country Club. Om te laten zien hoe ver het Arboretum en al haar vrijwilligers in deze jaren zijn gekomen, worden er fotos tentoongesteld uit 2005, wanneer het allemaal nog werd aangelegd. De vrijwilligers zelf zijn in ieder geval te spreken over wat ze in al die tijd hebben neergezet. Wat het Arboretum voor mij zo speciaal maakt, zijn alle verschillende vormen die hier te zien zijn. Daarnaast is er hier toegang voor iedereen. Bij veel andere Arboreta moet je toegang betalen. Dit is een openbaar park, iedereen is hier welkom.
Aldus Harry Berg. Het doel wat de vrijwilligers nu nog voor ogen hebben is om alle bomen van hun lijst geplant te hebben. Ze zijn dus zeker nog niet klaar. www.arboretum-assen.nl