In de ban van de Ararat in Drents Museum

In de ban van de Ararat in Drents Museum

In de ban van de Ararat in Drents Museum
Tickets
21 april 2022

Na twee jaar uitstel vanwege corona presenteert het Drents Museum van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armeni in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armeni. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat het nationale symbool van Armeni – niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest – neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armeni.

Schitterende voorwerpen
Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn te zien in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armeni. De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armeni heet – tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani.

Diermotieven
Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen in de tentoonstelling gepresenteerd worden. En de variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armenirs. Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit.

Ark van Noach
In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armeni, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armenirs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie In de ban van de Ararat Schatten uit het oude Armeni, onder eindredactie van oud-conservator en samensteller Wijnand van der Sanden. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost 29,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop en via dutchmuseumgiftshop.nl

De tentoonstelling In de ban van de Ararat is te zien van 11 mei tot en met 30 oktober 2022.
Openingstijden: di t/m zo van 10.00 tot 18.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend.
Voor meer informatie en tickets, ga naar www.drentsmuseum.nl