Nederlandse Hunebedden en de trechterbekercultuur

Nederlandse Hunebedden en de trechterbekercultuur
16 juni 2022

Drenthe en hunebedden worden vaak in 1 adem genoemd en de hunebedden trekken ook veel toeristen naar de provincie en onze hoofdstad. Maar wat weten we zelf eigenlijk van en over de hunebedden? We laten de experts op dit gebied, het Hunebedcentrum in Borger, aan het woord.

In Drenthe en Groningen staan in totaal 54 hunebedden, monumenten die meer dan 5000 jaar geleden zijn gebouwd door de hunebedbouwers oftewel mensen van de trechterbekercultuur. 52 hunebedden bevinden zich in Drenthe.

Bijna alle hunebedden staan op de Hondsrug, de 70 km lange zandrug in het oosten van onze provincie. Hoewel slechts zo’n 12 meter hoger dan het vlakke Nederlandse landschap eromheen, bood de Hondsrug ooit de enige droge grond boven de omringende veengebieden. Tijdens de voorlaatste ijstijd (het Saalien) was dit gebied bedekt met een ijslaag van wel 1 kilometer dik. Toen het ijs zich terugtrok, bleven duizenden massieve rotsblokken achter, waarvan de grootste wel tot 2 meter hoog waren en tot 25 ton wogen. Zij vormden de ideale bouwmaterialen voor de prehistorische mens.