Rembrandts Vaandeldrager in augustus in Drents Museum!

Rembrandts Vaandeldrager in augustus in Drents Museum!
28 juli 2022

Dankzij een unieke samenwerking van 12 musea reist De Vaandeldrager van Rembrandt vanaf dit voorjaar langs de 12 provincies van Nederland. In augustus doet De Vaandeldrager Drenthe aan en is het beroemde meesterwerk van 2 tot en met 31 augustus te zien in de Balzaal van het Drents Museum in Assen. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij.

Niet spotten met de vaandeldrager!
In zijn dertigste levensjaar schilderde Rembrandt deze monumentale vaandeldrager. Het is een ambitieus meesterstuk, waarin hij wil laten zien wat hij kan. De schildertoets is los, het licht-donker contrast zo sterk dat het lijkt of de krijger in een schijnwerper staat. De vaandeldrager kijkt ons van bovenaf stoer aan. Met zijn krijgshaftige walrussnor, zijn dolk en zwaard is het duidelijk dat er niet met hem te spotten valt. Maar het belangrijkste dat hij bij zich heeft is de grote witte vlag. Het dragen van de vaandel was een van de eervolste functies in het leger en de schutterij. Bij gevechten werd hij geacht tot aan zijn dood de vlag te verdedigen. In de gezichtstrekken is Rembrandt zelf te herkennen. Hij heeft zich gehuld in ouderwetse kleding, die toen niet meer werd gedragen. Daarmee maakt hij deze vaandeldrager tot een historisch figuur. Dat is heel bewust: hij is niet zomaar iemand, hij is het symbool voor alle vaandeldragers.

Vlaggenhijsers
Bij De Vaandeldrager van Rembrandt presenteert het museum een installatie van drie jonge Drenten: De Vlaggenhijsers, gemaakt door Okki Poortvliet, Vera Vos en Hans van der Werf. De jonge makers buigen zich over het fenomeen van de Drentse vlag en het hijsen ervan. Want waarom hijst iemand de Drentse vlag? En welke verhalenover regionale trots zitten er in de Vlaggenhijsers? De makers vonden elkaar in de verbinding die ze voelen met Drenthe, waar ze alle drie vandaan (weg) komen, en besloten samen op zoek te gaan naar verhalen over het uitdragen van regionale identiteit. In de documentaire die centraal staat in de installatie worden de motivaties van de Vlaggenhijsers zichtbaar. De ontmoeting tussen De Vaandeldrager en De Vlaggenhijsers gaat over meer dan het wapperende stuk stof dat in de werken is te zien. Het gaat in beide gevallen over trots, over de maker(s) zelf en over traditie. Het gezicht van Rembrandt dat zo duidelijk te zien is in De Vaandeldrager komt in De Vlaggenhijsers terug in de momenten dat Okki, Vera en Hans zelf in beeld zijn. De kunstenaars zijn niet alleen maker van, maar ook onderdeel van het werk.

LET OP! Gratis toegang op zondag 14 augustus
Op zondag 14 augustus is de toegang gratis in het Drents Museum. We willen iedereen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met De Vaandeldrager van Rembrandt. Bovendien zijn er die dag allerlei activiteiten rond het meesterwerk en rond dat andere topstuk dat dan ook in het museum te bewonderen is: De Nebraschijf, de ontdekking van de hemel. Kijk voor het actuele programma en het online reserveren van tickets voor 14 augustus op www.drentsmuseum.nl