Speciaal voor Moederdag: Lucas Zandberg signeert zijn nieuwste boek, De geschiedenis van mijn onvoorstelbare o

Speciaal voor Moederdag: Lucas Zandberg signeert zijn nieuwste boek, De geschiedenis van mijn onvoorstelbare o
28 april 2022

Ter gelegenheid van de aankomende Moederdag is op 7 mei Lucas Zandberg te gast bij Van der Velde Boeken Assen. Hij zal dan zijn nieuwste boek signeren; De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom. Zandberg verhaalt hier op tragikomische wijze over Rene die de identiteit van haar overleden moeder aanneemt. Wat eerst een briljant idee lijkt om onder de erfbelasting uit te komen, blijkt grote gevolgen te hebben voor de rest van haar leven. Weet Rene zelf nog wie ze werkelijk is, als feit en fictie door elkaar gaan lopen en er geen weg meer terug is?

(Signeersessie/ Datum: zaterdag 7 mei/ Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur/ Locatie: Van der Velde Boeken Assen / Entree: gratis / Aanmelding niet nodig/)

Voor De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom liet Zandberg zich inspireren door de controverse rond Jeanne Calment, de oudste mens ooit. Volgens het bevolkingsregister werd zij 122 jaar. Twee Russische onderzoekers stellen echter dat er sprake is van identiteitsfraude. De vrouw die zich uitgaf als Jeanne Clement zou in werkelijkheid haar overleden gewaande dochter Yvonne zijn. Yvonne zou de identiteit van haar moeder hebben aangenomen nadat die was overleden.

Hoewel nieuw onderzoek de beweringen van de Russische onderzoekers verwerpt, sprak hun theorie tot de verbeelding van Zandberg. Hoofdpersoon Rene is een verarmde telg uit een voornaam geslacht en leeft een teruggetrokken bestaan met haar gezin op het Franse platteland. Ze lijkt als twee druppels water op haar moeder Hlne. Als deze onverwacht sterft bedenkt Rene met haar man een plan. Ze doen alsof niet Hlne maar Rene zelf is overleden. Rene neemt de identiteit van haar moeder aan, zodat het echtpaar geen erfbelasting hoeft te betalen.

Het lijkt een briljant idee. Maar ze voorziet niet dat er geen weg terug is. Ze zal de rest van haar lange leven met de gevolgen moeten leven. Een tragikomisch verhaal over leeftijd en identiteit, feit en fictie en het ontdekken van onvermoede talenten.

Over Lucas Zandberg

Lucas Zandberg werd in 1977 geboren in het Friese Langezwaag. Hij is verbonden aan de Schrijversvakschool Groningen. Zijn romans hebben veelal een historische en biografische kern, maar hij heeft ook een satire op zijn naam staan.

In 2007 debuteerde hij met Mijn leven is van mij, een meerdere malen herdrukte roman over Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Daarna verschenen de historische romans De laatste matresse (2010), Mayling (2012) en De vergeten prins (2015).

In 2017 verscheen De rendementsdenker, een hilarische onderwijssatire mede gebaseerd op Zandbergs eigen ervaringen in het onderwijs. Het bijzonder goed ontvangen Keizerlijk geel (2019) is gebaseerd op het leven van Cixi, een 19e-eeuwse concubine die het tot regentes van China schopte.

De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom is zijn zevende roman.