Stadswandelingen!

Stadswandelingen!

Stadswandelingen!
12 mei 2021

De Asser Historische Vereniging biedt de keuze uit 5 verschillende routes:

Centrum Wandeling

De centrumwandeling besteedt aandacht aan het ontstaan van de stad en de belangrijkste ontwikkelingen sindsdien. De wandeling loopt langs het oudste deel van de stad met onder andere het Drents Museum, het Drostehuis, het Beeld van Bartje, enz. De centrumwandeling is de meest gedane wandeling en is interessant als u voor het eerst in Assen bent. Duur: ongeveer ander half uur. Start: Ingang Drents Museum.

Assen van Assen

Een tweede mogelijkheid is de wandeling Assen van Assen. Deze wandeling gaat lang de Vaart ZZ, de Emmastraat, Nassaulaan en de Gymnasiumstraat. Centraal staat de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. De 2 lange assen (Vaart en Nassaulaan) gericht op de Brink, vormen samen de leidraad voor de groei van dorp naar stad. Deze wandeling duurt ander half uur en start op de markt.

Vaartwandeling

De derde mogelijkheid is de Vaartwandeling. Deze gaat langs de Noord- en Zuidzijde van de vaart. Deze zijn vooral interessant vanwege de staalkaart, de architectuur en de van oudsher opmerkelijke combinatie van bedrijvigheid en woonstee van de Assen notabelen. De gids wijst op plekjes die menig oud Assenaar nog nooit gezien heeft. Deze wandeling start aan de kop van de vaart.

Assen oud zuid

De vierde mogelijkheid is de wandeling door Assen oud zuid. Dit is de nieuwste wandeling van de Asser Historische vereniging. De gidsen vertellen over de gewijzigde ligging en naamgeving van de straten, het Weiersloopje dat onder en door de wijk stroomt, sporen van gevallen oorlogsbommen, verdwenen winkels, drukkerijen en fabrieken, de families Collard, Hofstede en Van Lier (die ooit bijna de gehele wijk in bezit hadden), bekende Nederlanders die in de wijk hebben gewoond, de invloed van de Asser architect J.H. van Houten en nog veel meer.

Centrum Noord

De vijfde wandeling staat beter bekend als de stadswandeling van Centrum Noord welke nog vrij nieuw is. Het gaat grotendeels over het Kloosterverleden en de tijd van de Assen van de Heeren. Daarbij horen monumentale panden en veel ruimte, meestal ontstaan voor 1850. Ook gaat het over lage en dichte bebouwing, meer van de tijd na 1870. De gidsen die deze wandeling kunnen doen zijn: Dick Achterop, Hans van den Hooff en Ad van der Pennen.

Een stadsgids is voor groepen in principe op elk gewenst tijdstip te bespreken door contact te zoeken met de VVV aan de Marktstraat 8-10.

De voorwaarden: uw groep bestaat uit minimaal vijf personen en u betaalt vooraf een vergoeding naar het aantal gidsen dat u denkt nodig te hebben. Met 1 gids wandelen maximaal 15 personen mee. De kosten per gids: 60,00.

Boeken en reserveren
VVV Assen
Marktstraat 8-10
9401 JH Assen

[email protected]
0592 – 243 788

Zomerwandelingen:
In de maanden Juni, Juli en Augustus start bij voldoende belangstelling elke dinsdag, woensdag en donderdag om 14:00 uur een stadswandeling door het centrum. De kosten zijn 6,00 per persoon, betaling vooraf bij de VVV aan de Marktstraat. Deze wandeling start bij de ingang van het Drents Museum.