Warenhuis Vanderveen jubileert 125 jaar alle keus van de wereld in Assen

Warenhuis Vanderveen jubileert 125 jaar alle keus van de wereld in Assen
21 april 2022

Op 1 mei 2022 zal het exact 125 jaar geleden zijn dat de winkeldeuren van Warenhuis Vanderveen te Assen voor de eerste keer werden geopend. Het warenhuis was een initiatief van Antje van der Veen-Oldenburger uit Nieuwe Pekela.

Grandioos winkelparadijs
De winkel was aanvankelijk van bescheiden formaat, maar Antje had een plan: ze wilde uitbouwen tot zon grandioos winkelparadijs als ze als kind tijdens zeereizen met haar vader, kapitein Jan A. Oldenburger, had gezien in havensteden aan de Oost- en Noordzee. Haar zoon en opvolger Nico dacht na de oorlog voorzichtig over emigratie naar Canada. Hij verengelste de familienaam en die van het warenhuis alvast naar Vanderveen. De emigratie heeft door uitbreidingskansen in Assen zijn beslag niet gekregen, maar de aaneengeschreven naam is gebleven.

Kadetje Cultuur op zaterdag 30 april, 12-14u, Buningzaal
Wie wl de sprong naar Noord-Amerika had gemaakt, was Folkert Kuipers uit Akkrum (Friesland). Hij veranderde zijn naam vanwege de emigratie naar Frank Cooper. Net als Antje van der Veen-Oldenburger was hij gegrepen door het toentertijd nieuwe fenomeen warenhuis. In 1896 opende hij met een compagnon in New York het destijds grootste warenhuis van de wereld: Siegel-Cooper Department Store. Net als Warenhuis Vanderveen nu, werd het warenhuispand gesierd met een hoge toren. Bovenin die toren draaide destijds een vuurtorenlicht over New York, als een vaste baken in het stadsgewoel. Ter viering van het jubileum, zal het in 1897 gestichte Warenhuis Vanderveen vanaf 29 april over Assen eveneens een vuurtorenlicht laten draaien. Zaterdag 30 april, van 12 tot 14 uur, zal de Stichting Akkrum Ald & Nij in Vanderveens Buningzaal, onder het genot van een lunchbuffet, alles vertellen over Folkert Kuipers en zijn Amerikaanse avonturen.

Entreekaarten 12,50 zijn te reserveren via [email protected].

Expositie Warenhuis en Kunst het winkelparadijs verbeeld, Galerie DSG
In de kunstgalerie op de woonetage van Warenhuis Vanderveen zal vanaf zaterdag 30 april tot en met 25 juni een unieke expositie te zien zijn. Maar liefst 26 kunstenaars aangesloten bij het Drents Schildersgenootschap hebben zich speciaal voor deze tentoonstelling verdiept in het fenomeen warenhuis en hebben het winkelparadijs kunstzinnig verbeeld. Nooit eerder stonden de warenhuizen van de wereld centraal in een kunstexpositie, reden waarom de directeur van de International Association of Department Stores (IADS), madame Christine Montard, speciaal voor de vernissage vanuit Parijs naar Assen zal reizen. Entree is gratis.

Boek Een Asser stadshart vertelt van Martin Hiemink
Warenhuis Vanderveen is gebouwd op het alleroudste stukje Asser grondgebied. In de diepe Middeleeuwen stond op de vlakte aan de beek de Weiersloop een boerderij van het klooster Aduard. In verbinding met die beek was een vijver (toen weier of vivarium genoemd) aangelegd, om de te consumeren vis levend in te kunnen onderbrengen. Deze weier was gelegen op de plek die nu het hart van het warenhuis vormt. In de loop van de eeuwen vormde zich een stratenpatroon en een stadsblok met 32 panden rondom de weier. In n van die panden vestigde Antje van der Veen-Oldenburger haar winkel. In zijn boek Een Asser stadshart vertelt beschrijft stadshistoricus Martin Hiemink hoe gaandeweg de oorspronkelijke panden samensmolten tot het historierijke warenhuis van nu.