Winkelen in weelde bij Warenhuis Vanderveen Assen

Winkelen in weelde bij Warenhuis Vanderveen Assen

Winkelen in weelde bij Warenhuis Vanderveen Assen
28 juli 2022

‘Dit is Assen’ sprak met Bo Korenhof, hoofd etalagedienst van Warenhuis Vanderveen. Eén van haar etalages werd tot in Parijs besproken, zo vernamen we, dus daar wilden we het fijne van weten. We vroegen haar het hemd van het lijf.

Gefeliciteerd met de opname van jouw etalage in de mailing van de International Association of Department Stores. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Ha, dat was ook voor mij een leuke verrassing. Het ging over de etalage ‘Vanderveen meets Selfridges’ die momenteel te zien is in de Marktstraat. Het warenhuis Selfridges aan de Oxford Street in Londen spreekt enorm tot de verbeelding. Op basis van de biografie van de oprichter, Harry Gordon Selfridge, maakte ITV Studios een geweldige serie over wat er achter de schermen van het warenhuis allemaal gebeurt. Het is natuurlijk behoorlijk geromantiseerd en op scherp gezet, maar het is heel grappig om de parallellen met wat zich bij ons afspeelt te herkennen. In de eerste aflevering hebben het hoofd van de etalagedienst en een getalenteerde verkoopster een boeiend gesprekje, wat uiteindelijk leidde tot een prachtige etalageopstelling. Én tot een spannende romance, haha. Met dit in het hoofd hebben we die etalage nagebouwd, wat kennelijk in de smaak viel bij de IADS in Parijs.

Zijn er bepaalde etaleurs die jou inspireren?
Jazeker! Als kind smulde ik al van de presentaties die mijn opa, Jelle Vanderveen, in het warenhuis maakte. Hij vertelde me waarom hij het zus of zo bedacht had en dat vond ik altijd heel knap. Op zijn beurt keek hij goed naar bijvoorbeeld het vroegere hoofd van de etalagedienst van de Bijenkorf in Amsterdam, Benno Premsela. Die maakte van zijn etalages echt een inspirerend samenspel van producten en kunst, zo begreep ik. Toevallig hadden we laatst een gepensioneerde, 96-jarige oud-directeur van de Bijenkorf op bezoek die over Benno Premsela en zijn spraakmakende presentaties vertelde. Zulke verhalen inspireren mij zeker.

Wat maakt voor jou het werken in een warenhuis zo interessant?
Tsja, het is natuurlijk iets wat mij met de paplepel is ingegoten. Mijn bet-overgrootmoeder, Antje van der Veen-Oldenburger, startte onze winkel in 1897, dit jaar precies 125 jaar geleden. Zij was onder de indruk van de ‘grands magasins’ van haar tijd en die fascinatie heb ik ook. Ik word altijd weer vrolijk wanneer ik zie dat een klant blij en enthousiast met het juiste product naar huis gaat. Dat hebben we met z’n allen toch maar mooi weer kunnen regelen, denk ik dan. Donderdag 22 september, tijdens ons warenhuisfestival ‘Vanderveen op Stelten’, is er in onze Buningzaal een lunchvoordracht met als titel ‘Winkelen in weelde’. Marieke Robijn-Voorn zal dan vertellen over wat warenhuizen zo bijzonder maakt. Ik verheug me daar enorm op!

Dank je wel, Bo. Heel veel plezier met alle jubileumactiviteiten dit jaar!
Jullie bedankt. Graag tot ziens!