Oude vijver in het Asserbos in ere hersteld

Oude vijver in het Asserbos in ere hersteld

30 nov 2021

Als je weleens een wandeling door het Asserbos maakt, ken je de plek. Aan de rand van het bos, naast de Boshof, ligt de oude vijver. Nu een populaire hangplek. Maar vroeger, heel vroeger, zo’n 150 jaar geleden stond daar midden in de vijver een heus spreekgestoelte. Op zondagen kwamen honderden noorderlingen naar deze plek om tijdens de Noordelijke Evangelische Zendingsfeesten aandachtig te luisteren naar de predikant.

Tijdens een wandeling door ‘het oude bos’ met kenner Marten van Dijken werd VVV-directeur en horecaondernemer
Ronald Obbes geïnspireerd. “Als Marten vertelt en je meeneemt in het verhaal, lijkt het net of je bij zo’n zendelingsfeest aanwezig was. Hij kan zo mooi en meeslepend vertellen. Dat raakte me en daar wilde ik wat mee”, vertelt Ronald. Als eerst ging hij in gesprek met beheerder Joop Hellinga van het Drentse Landschap. Zij beheren
het bos namens de gemeente en zagen het direct zitten. Vervolgens langs vereniging Vrienden van het Asserbos, de Asser Historische Vereniging en uiteraard de eigenaar van het bos: de gemeente Assen. En zo werd zijn idee om de oude vijver met spreekgestoelte én talud in ere te herstellen werkelijkheid.

Tijdens de landelijke natuurwerkdag op 6 november was het zover: onder leiding van Joop Hellinga staken vrijwilligers hun 17 handen uit de mouwen en ging los op het weghalen van overwoekerde struiken en spontane groei van boompjes en struiken. De start van een waardevol, historisch project. Om het spreekgestoelte weer terug te krijgen midden in de vijver is niet zomaar geregeld. De randen van de vijver moeten met wanden verstevigd worden. Ook gaat niemand voorbij aan de watervogels. Meerkoeten en waterhoentjes voelen zich er thuis en dat moet zo blijven. Zij krijgen hun eigen paleis in de vijver: een drijvend eiland gemaakt van natuurlijke materialen waar ze zich lekker kunnen nestelen. Wordt het straks een feestgedruis aan de oude vijver? Nee. Dat is schadelijk voor de vogels, maar ook niet de intentie van het herstel. “We nodigen af en toe op zondag een predikant uit of misschien een keer een singer-songwriter. Dat is het”, zegt Ronald. Ons oude bos, ooit geschonken door Lodewijk Napoleon, kent boeiende verhalen.
Als je ooit bij de eendenvijver staat, zeg Wolter Hendrik Hofstede dan even gedag. Zijn borstbeeld staat er vlakbij.
Wolter heeft het ‘nieuwe’ bos aangelegd. Eigenlijk zou elke Assenaar de historie van ‘ons’ bos moeten kennen. Interesse? Loop dan eens mee met de verschillende boswandelingen van Marten van Dijken. Je kijkt daarna nooit meer hetzelfde naar het bos. Meer info: www.vandenatuur.com

En niet te vergeten: de vereniging Vrienden van het Asserbos. Voor een klein bedrag van € 9 per jaar ben je al lid. Het
Asserbos is onze trots. Daar wil toch iedereen een steentje aan bijdragen?
Meer info: www.vriendenasserbos.nl