Tentoonstelling Matthias Weischer in Drents Museum

17 sep 2020

Van 1 november 2020 tot en met 28 maart 2021 presenteert het Drents Museum in Assen werk van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer onder de titel Bühne. De tentoonstelling toont een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt. Blikvanger van de tentoonstelling is het schilderij Bulb uit 2020, een nieuwe aanwinst van het museum die de Stichting Vrienden van het Drents Museum mogelijk heeft  gemaakt. Weischer wordt gezien als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst. Hij maakt deel uit van de Neue Leipziger Schule, een kunstenaarsgroep die het Drents Museum al langere tijd volgt. 

In de tentoonstelling Bühne zijn ongeveer dertig schilderijen te zien en staat het kunstenaarschap van Matthias Weischer (Elte, 1973) van de afgelopen twintig jaar centraal. Weischer behaalt in 2003 zijn MA aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Zijn vroege werk bestaat uit donkere, desolate interieurs die iets grimmigs en surreëels hebben. Mede onder invloed van een tiidelijk verblijf in een artist residency in Rome verandert Weischer zijn stijl en gaat hij in de buitenlucht landschappen en tuinen schilderen in heldere en fellere kleuren. 

‘Twin paintings’
In zijn huidige werk komen de twee stijlen samen. Weischer is teruggekeerd naar de interieurs maar schildert nu losser en kleurrijker. Hij zet zijn werk op in dikke lagen verf die bijna een architecturale kwaliteit hebben. Daarnaast experimenteert Weischer verder met zogenaamde ‘twin paintings’, waarvan enkele paren in de tentoonstelling te zien zijn. De kunstenaar werkt hierbij aan twee doeken tegelijk, waarop hij bijna iedere aanpassing kopieert. Dat zorgt voor een interessant experiment, dat je dwingt als kijker om je te focussen op de subtiliteiten.

Nieuwe aanwinst Bulb: typische Weischer!
Het Drents Museum is recentelijk begonnen met het actief verzamelen van internationaal werk voor de collectie hedendaagse figuratieve kunst. Het werk Bulb van Matthias Weischer uit 2020, straks te zien in de tentoonstelling Bühne, is de tweede grote internationale aanwinst, na het schilderij Substanzen/Substances van Rosa Loy. De nieuwe aanwinst – mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum – is een typische Weischer. In het werk komen verschillende aspecten van zijn oeuvre samen: speelse hoeken, dikke verf die over de randen hangt en een druk patroon met doorschemerende kleuren in een retro-interieur.

Matthias Weischer wordt gerekend tot de Neue Leipziger Schule. Het Drents Museum volgt al jarenlang kunstenaars die hun opleiding hebben gehad aan de bekende Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. De solotentoonstelling Bühne van Matthias Weischer sluit dan ook naadloos aan bij eerdere tentoonstellingen van Leipziger kunstenaars zoals Aris Kalaizis (2014), Laura Eckert (2015/2016), Rosa Loy (2017/2018) en David Schnell (2020). De tentoonstelling Realisme uit Leipzig in 2009 vormde voor het Drents Museum het startpunt. Hierin was een uitvoerig overzicht te zien van drie generaties schilders uit Leipzig.

Wereldwijd getoond en verzameld
Het werk van Matthias Weischer wordt wereldwijd getoond en verzameld. Tot en met 17 oktober heeft Weischer een solotentoonstelling in New York. Eerder exposeerde hij solo onder meer in Kunstmuseum Den Haag, Centro de Arte Contemporaneo in Málaga, en het Ludwig Forum Internationale Kunst in Aken. Werk van Weischer was ook te zien in groepstentoonstellingen in o.a. Centre Georges Pompidou Parijs, Camden Arts Centre Londen en Cobra Museum Amstelveen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer The Museum of Contemporary Art Los Angeles, Museum Voorlinden in Wassenaar en het Drents Museum in Assen.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Matthias Weischer – Bühne, een uitgave van WBOOKS, met o.a. een essay van Benno Tempel, directeur Kunstmuseum Den Haag. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop en kost € 24,95.