Culturele activiteiten

Culturele activiteiten

16 jul 2020

Helaas zijn alle culturele instellingen op dit moment gesloten. We kunnen nu niet samen genieten van het toonaangevende Drents Museum, de bioscoop van DNK of de culturele ontmoetingsplek Podium Zuidhaege. Maar Assen zit nog steeds vol monumenten, bezienswaardigheden en heeft een verrassend aanbod in culturele activiteiten voor buiten. De legende Bartje is daarbij één van de bekendste beelden in de binnenstad en mag je zeker niet missen! Beleef een onvergetelijke dag samen met beste tips.

Stadsspeurtocht voor het hele gezin

Een stadsspeurtocht die je meeneemt naar de mooiste plekjes van Assen. Waar je op zoek gaat naar de juiste antwoorden door goed om je heen te speuren. Een leuk en leerzaam spel voor het hele gezin om de binnenstad opnieuw te ontdekken. Benieuwd hoeveel jij werkelijk weet van Assen? Klik hier en test je kennis nu.

Herontdek je eigen hoofdstad met ‘Stad der Paleizen’ stadswandeling

Met het nonnenklooster Maria in Campis in 1260 begint de geschiedenis van Assen. Een uitzonderlijk begin want Assen kent hierdoor niet, zoals de meeste provinciale hoofdsteden, een stedelijk verleden. Deze gratis cultuurhistorische wandelroute start bij het Drents museum waar het, inmiddels verdwenen, klooster stond.

Dit klooster van Cisterciënzer orde komt oorspronkelijk uit de omgeving van Coevorden in de periode van 1234 tot 1246. Wegens drassigheid in deze omgeving werd tussen 1260 en 1271 het klooster verplaatst naar het gebied van het huidige Drents Museum. Na invoering van de kerkhervorming in Drenthe werd het klooster rond 1600 opgeheven.

Na eeuwen van weinig activiteit kreeg Assen ondanks zijn geringe aantal inwoners (600), in 1809 stadsrechten van Lodewijk Napoleon, koning van Holland. En in 1814 werd het provinciehoofdstad. De gegoede burgerij van de stad liet hier vervolgens haar ‘paleizen’ bouwen. De route brengt je langs deze historische gebouwen. Een betoverende winter wandeling om samen van te genieten. Klik hier en bekijk de route.

Kunst en cultuur voor iedereen

Assen als hoofdstad van de oer-provincie Drenthe heeft normaal gesproken een verrassend, divers cultuuraanbod van hoog niveau. Dit maakt Assen een aantrekkelijke stad om te ontdekken voor jong en oud. Lees alvast alle informatie over de culturele instellingen in Assen zodat je op de hoogte bent zodra we weer iets mogen bezoeken. Plan alvast een onvergetelijke dag samen met alles wat er in de toekomst wel weer kan.

Drents Museum

Het Drents Museum blijft je verrassen. Als het weer kan zijn de tentoonstellingen en het gebouw zelf een bezoek meer dan waard. Er zijn op dit moment verschillende tentoonstellingen te bewonderen. In Drentse Veenlijken is het meisje van Yde en een paar andere veenlijken te zien. Van 1 november 2020 tot en met 28 maart 2021 presenteert het Drents Museum werk van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer onder de titel Bühne. De tentoonstelling toont een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt. Tot 31 januari is op de bovenverdieping van het Drostenhuis het kunstwerk Diasporalia van Koen Theys te zien. Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal.

Tip! Het Drents Museum heeft ook eigen familieroutes en is daarom een erg leuk kinderuitje. Doe met het hele gezin mee aan kijk-, zie-, doe- en denkopdrachten. Er zijn ook twee activiteiten speciaal gericht op kinderen: Het grootste Poppenhuis van Nederland waar ‘Het Poppenhuis’ je brengt naar het Drenthe van de 18de eeuw en Codenaam: Energy waar je op een speelse manier bezig gaat met energie.

DNK

DNK is hét podium voor ontwikkeling en ontspanning op het gebied van cultuur met een aanbod in theater, evenementen, een bioscoop en een bibliotheek. Het theater van DNK heeft twee fantastische theaterzalen, waar je kunt genieten van onder andere opera, musicals, dans, toneel, klassieke muziek en de grote namen van het cabaret. Bij de bioscoop van DNK vind je mooie, bijzondere en unieke films. Nieuwe films voor volwassenen en kinderen, maar ook filmhuis titels en klassiekers. In de bibliotheek van DNK is een compleet eigentijds en vernieuwend aanbod van boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek en meer.

Podium Zuidhaege

Podium Zuidhaege is hét bruisende, laagdrempelige en inspirerende podium voor kunst en cultuur in Assen. Het is een culturele ontmoetingsplek voor iedereen. Podium Zuidhaege biedt een persoonlijk, prikkelend en professioneel aanbod van voorstellingen, evenementen, exposities en cursussen. Ze werken dagelijks aan een divers aanbod voor jong en oud.