Voorjaarsvakantie in corona-tijd: zo maak je het leuk!

Voorjaarsvakantie in corona-tijd: zo maak je het leuk!

16 feb 2021

Het wordt weer langer licht en de eerste lentebloemetjes zijn binnenkort te spotten: het wordt weer voorjaar! Dat betekent dat de voorjaarsvakantie ook voor de deur staat. Normaal is dit voor veel gezinnen een moment om op vakantie te gaan, dagjes weg te plannen of uitstapjes maken. Helaas zitten we door het coronavirus alweer heel wat weken thuis en is alles grotendeels gesloten.  Daarom hebben wij 6 tips op een rij gezet om er toch een hele leuke voorjaarsvakantie (in Assen) van te maken!

Lekker eropuit met spelletjes voor buiten

De voorjaarsvakantie is perfect om samen buitenspelletjes te spelen. Er zijn namelijk enorm veel spelletjes die je buiten kunt doen met natuurlijke materialen. Het Duurzaamheidscentrum Assen geeft een aantal tips op hun website. Deze spelletjes kun je thuis in de tuin doen, maar ook tijdens een lekkere wandeling in het bos. 

Een leuk voorbeeld is het spel boter-kaas-en-eieren (2 spelers). Maak met takjes een raster van negen vakjes. Elke speler verzamelt vijf stuks van hetzelfde materiaal, bijvoorbeeld steentjes of eikeltjes. Zorg dat je beide iets anders kiest, dus de één speelt het spel met vijf steentjes en de ander met vijf eikeltjes. Om de beurt mag je een steentje/eikeltje in een vakje leggen. Wie drie dezelfde voorwerpen op een rij krijgt, wint!

Of wat dacht je van Mikado (2 tot 6 spelers)? Verzamel een aantal losse takken (minimaal tien, ook afhankelijk met hoeveel spelers je speelt). Eén speler houdt de bundel takken verticaal en laat ze vallen. Eén voor één probeer je een tak van de stapel te pakken zonder dat de andere takken bewegen. Als dit lukt mag je de tak bij je houden en mag je nog een keer. Beweegt er een andere tak? Dan is de volgende speler aan de beurt. Als alle takken op zijn is het spel afgelopen en wint de speler die de meeste takken heeft gepakt. Bekijk hier alle tips van het Duurzaamheidscentrum Assen.


Spelen in de binnenstad: speelroute De Pups van Assen

Bij het station van Assen staat een grote, houten hond. Hij heet Mannes. Maar de pups zijn bij Mannes weggelopen om de binnenstad van Assen te ontdekken. Ga je als gezin met de pups mee op ontdekkingstocht door de stad? Op veel plekken vind je gele pootafdrukjes. Daar is vast iets te beleven!

Aan de hand van een digitale kaart kun je een route (van ongeveer 2,5 kilometer) lopen. Op de speelroute vind je leuke speeltoestellen en speelelementen. Je komt langs een hardloopbaan, een verspring-meter en een rondje hinkelen rondom de boom. Maar je komt ook langs speelaanleidingen zoals kunst, een bijzonder bankje of een plek met een verhaal die kinderen aanzetten tot spelen. Van muurtjes waar je overheen kunt lopen tot een fontein waar je tussendoor kunt rennen. De speelroute is te vinden via de website van de gemeente Assen. Bekijk hier de speelroute.


Buitenspeelkaart Drenthe

De Drentse natuur is één grote speeltuin. Achter elke boom schuilt een nieuw avontuur. Kom lekker ravotten en spelen. Klim in de bomen, slinger aan een touw over het water of bouw een gave hut. Met de Buitenspeelkaart ga je samen op avontuur en maak je mooie herinneringen. Ga er op uit! Drenthe is ervoor gemaakt. Gebruik de Buitenspeelkaart als gids om de leukste plekken van onze Oerprovincie te ontdekken. Klik hier om Buitenspeelkaart te downloaden. Lukt het jou om binnen de voorjaarsvakantie alle plekken af te vinken?


Koken met kinderen: Drentse appeltaart en koekjes

Kunnen je kinderen meehelpen in de keuken? Tuurlijk! Of ze nou bloem in de kom gooien, een eitje in het beslag doen of lekker roeren: het wordt één groot feest! Vaak vinden kinderen het leuk om mee te mogen helpen. Zowel jong als oud. Samen koken is ook leerzaam. Zo leren kinderen verschillende ingrediënten kennen en kunnen ze lekker proeven. Maak er samen een gezellige middag van en kies uit één van deze twee kookideeën die erg geschikt zijn om met kinderen te maken.

Trek jullie kookschort maar aan, ga samen lekker chillen en schillen en maak een echte Drentse appeltaart. De Drentse Appeltaart Bakmix van de VVV Assen is een heerlijke bakmix volgens oma’s recept. Gooi er wat slagroom bij zodra de taart klaar is en smullen maar. Bestel hier de Drentse Appeltaart Bakmix via de online winkelstraat.

Pak de deegrollers en de uitsteekvormpjes uit de kast en maak de lekkerste koekjes van Bake Delicious. Koekjes maken is echt iets wat kinderen zelf (met een klein beetje hulp) kunnen doen. Het worden natuurlijk de mooiste koekjes van de wereld want ze hebben ze helemaal zelf gemaakt! Bestel hier de Koekjesmix via de online winkelstraat.

Lijkt je koken met je kinderen wel leuk maar ben je op zoek naar meer recepten? Bekijk het Receptenboek hier in de online winkelstraat.


Happy Stones

Je kan ze tegenwoordig bijna overal vinden, Happy Stones. Happy Stones zijn zelf versierde stenen die je kan vinden of verstoppen. Heb je er één gevonden? Dan mag je deze mee naar huis nemen en vervolgens weer opnieuw verstoppen! 

Deze stenen zorgen voor een lach op het gezicht bij de vinder maar zijn ook leuk om thuis zelf te maken! Het enige wat je nodig hebt zijn een paar stenen, acrylverf (stiften) en blanke lak! Happy Stones zijn er in alle soorten en maten dus je mag zelf bedenken wat voor moois je erop schildert. Daarna kan je ze verstoppen bij jou in de buurt.

Wil je weten wie daarna jouw steen vindt, of waar je stenen kunt gaan zoeken? Neem dan een kijkje bij de facebook groep ‘Happy Stones Assen’. Hier kan je foto’s plaatsen van de stenen die je verstopt of hebt gevonden! Zo kan je zien hoe jouw steen verder ‘reist’.


Knutselen voor de vogels

In de winter kunnen vogels best wel een beetje hulp gebruiken. En zelf een taartje of slinger voor ze maken is superleuk! Je kan bijvoorbeeld een pinda slinger voor ze maken. Hiervoor heb je alleen doppinda’s, touw en een grote naald nodig. Rijg de pinda’s aan het touw en maak deze zo lang als je zelf wilt. Deze hang je daarna op in je tuin en klaar is kees! 

Wil je er echt een feestje van maken voor de vogels in je tuin? Maak dan eens een vogeltaartje! Smelt hiervoor plantaardig frituurvet en voeg hier vogelzaad aan toe. Dit giet je vervolgens in een taartvorm en laat het hierna goed afkoelen. Als de taart helemaal hard is geworden kan je deze uit de taartvorm halen. Je kan de taart nog versieren met rozijnen of dennenappels. Zo maak je er een waar feestmaal van in je tuin!