We vieren 90 jaar TT met Irma Knol

We vieren 90 jaar TT met Irma Knol

21 jun 2021

Vlogster, ondernemer én motorliefhebber Irma Knol kan zich de eerste keer nog heel goed herinneren. Ze was begin twintig, helemaal weg van motoren en via via waren er kaarten geregeld voor de hoofdtribune. Een favoriet merk had ze nog niet, laat staan een coureur om toe te juichen. Toch liet dit eerste bezoek aan de TT een blijvende indruk op haar achter: ‘Het geronk, het lawaai en natuurlijk de sfeer, dat zal ik nooit meer vergeten’, verzucht ze.

Vlogs

Net zoals zoons Milan en Enzo is Irma YouTuber en heeft ze haar eigen vlogkanaal. Tijdens haar vlogs neemt ze haar kijkers niet alleen dikwijls mee op de motor, maar interviewt ze ook motorrijders die pas op latere leeftijd hun motorrijbewijs hebben gehaald. Dit laatste was bij Irma namelijk ook het geval. Hoewel ze altijd al wel interesse had in motoren, haalde Irma pas op latere leeftijd haar motorrijbewijs. ‘Ik kom uit een echt voetbalgezin en was thuis eigenlijk de enige die motoren echt leuk en interessant vond’, legt Irma uit. Haar interesse kreeg daarom maar langzaam vorm en kwam pas echt in stroomversnelling toen ze haar huidige vriend Gert leerde kennen. Inmiddels hebben ze allebei hun eigen Ducati-motor, rijden ze meer dan eens een TT-route door en rondom Assen en wonen ze bovendien elke editie van de TT bij. Hun vakantie moet er zelfs voor wijken. ‘Als de maatregelen rondom Covid-19 het toelaten, gaan we dit jaar in juni naar Italië’, vertelt Irma, ‘maar we gaan dan expres een dag voor de TT weer naar huis. Dan moeten we gewoon thuis zijn, hoe dan ook’.

Winterdijktribune

Doordat ze elk editie steevast van de partij zijn, kregen Gert en Irma dit jaar voorrang op het reserveren van een kaartje, een kans die ze natuurlijk met beide handen aangrepen: ‘Dat we er ook dit jaar bij kunnen zijn, is echt een supercadeautje’. Wel vindt Irma het jammer dat de TT in zijn normale vorm dit jaar helaas niet door kan gaan, maar ze is blij dat de wedstrijden wel gewoon gereden worden. ‘Ik leef altijd echt heel erg toe naar de wedstrijden. We zitten elk jaar met onze broodjes en koffie op de Winterdijktribune en gaan eigenlijk alleen maar weg om te plassen. Je zou kunnen zeggen dat we tijdens de TT gewoon drie dagen op die tribune leven!’

Persconferentie

Terugkijkend op al die jaren op de Winterdijktribune, is er toch één editie die er voor Irma in het bijzonder uitspringt: die keer dat ze met zoon Enzo mee mocht naar de TT-persconferentie. Ook hij is een grote motorfan en rijdt, in tegenstelling tot zijn moeder, alleen maar Yamaha. ‘Ik kon Enzo tijdens de persconferentie eigenlijk alleen maar in zijn arm knijpen’, vertelt Irma, ‘ik zat daar ineens in een ruimte met onder andere Marquez, Bagnaia en Rossi. Het was zo bijzonder’. Na de persconferentie kregen ze ook een rondleiding over het terrein van de TT en mocht ze kennismaken met meerdere coureurs. Met Ducati-coureur Bagnaia kon ze helaas geen praatje maken: ‘Hij was jammer genoeg direct weg, toen dacht ik wel even “shit”’. Gelukkig kon ze wel met Rossi en Marquez op de foto: ‘Rossi is natuurlijk hét motorfenomeen, hij is gewoon de beste motorcoureur aller tijden en ik durfde toen eigenlijk niet naar hem toe te gaan. Marquez had het imago een onaar- dige man te zijn, maar toen ik met hem mocht praten, bleek daar niks van waar te zijn. Hij was eigenlijk gewoon een hele leuk vent, ongeveer net zo oud als mijn zoon, en toen besefte ik wel dat hij natuurlijk ook maar gewoon een mens is’.

Motorrozen

Dat was een editie om nooit meer te vergeten, maar stiekem geldt dat bij Irma eigenlijk voor elke editie. ‘Tijdens de TT leef je in zo’n hype, ik zit dan drie dagen op motorrozen’. Hoewel Gert en Irma dicht bij het circuit in Assen wonen, pakken ze toch elk jaar hun motor naar het TT-circuit om de races mee te maken, ‘dat hoort er natuurlijk gewoon bij, net zoals dat je na afloop van het festival een uur stilstaat richting de uitgang van het terrein. Dat is allemaal onderdeel van de sfeer’. Het leuke van die sfeer is volgens Irma dat iedereen eigenlijk een grote motorfamilie is. ‘Het maakt niet uit voor wie je bent of wat jouw merk is, we praten allemaal met elkaar en er gebeurt nooit iets vervelends. Je drinkt samen een biertje, doet een dansje en praat elk jaar met dezelfde mensen wiens namen je niet kent, maar die je wel elk jaar weer herkent. Dat is voor mij de TT. Het is een sfeer die je met niets kunt vergelijken’.