Wieteke van Dort over Enkele reis

13 jan 2020

Door Brechtje Zwaneveld

Wieteke van Dort speelt een dienstbare underdog in de thrillerkomedie Enkele reis. Als zus van een gelauwerde thrillerschrijfster moet ze het doen met een bestaan in de schaduw. De twee zussen, Bernadette en Coco, wonen sinds jaar en dag samen in een bungalow in de bossen en zien het niet zitten om op hun oude dag afhankelijk te worden van anderen. Een enkele reis naar een tehuis is wel het laatste waar ze zin in hebben. Rondom dit thema schreef Lex Passchier een doldwaze thriller vol intriges, geïnspireerd op de klassieke Britse toneelthrillers.

Het grote publiek kent u natuurlijk vooral als uw alter ego tante Lien. Die rol speelt u nog steeds met grote regelmaat. Hoe is het om nu zo’n heel ander personage spelen?
Heel erg leuk. Bernadette is vooral dienstbaar. Ze doet de post, de betalingen en het huishouden, zodat Coco de ster kan uithangen. Coco vindt dat heel normaal, ze is grof en houdt mijn personage onder de duim. Ik vind die dienstbaarheid leuk om te spelen, omdat ik die ook wel herken. Kijk, Tante Lien is brutaal, die maakt schuine grapjes, terwijl ik als mezelf helemaal geen mop kan vertellen. Bernadette lijkt wat dat betreft misschien wel meer op mij dan tante Lien. Ik hoop in ieder geval dat de fans van tante Lien mij als Bernadette ook leuk zullen vinden.

U speelt samen met Trudy Labij, Bram van der Vlugt en de jonge actrice Florence Vos Weeda. Met Bram en Trudy heeft u eerder samen gespeeld, zijn de repetities een soort reünie?
Een beetje wel, dan wisselen we anekdotes uit over collega’s die soms zelfs al dood zijn. Laatst hadden we het bijvoorbeeld over hilarische vergissingen met op- en afkomen. Bij de Nieuwe Komedie was eens een acteur die tegelijkertijd in twee stukken speelde. In het ene stuk was hij een doodgewone man en in het andere stuk was hij een tovenaar. En toen is hij een keer stralend als tovenaar opgekomen in het stuk waarin hij die doodgewone man speelde. Dat soort herinneringen halen we dan op.

Bram ken ik nog van mijn tijd bij de Nieuwe Komedie. Hij was, samen het heel veel anderen, ook op mijn huwelijk. Trudy heeft ook af en toe meegedaan in de Late late Lien show. Ik vind ze heerlijke collega’s en Florence ook. Zij komt zo van de toneelschool en ze doet het hartstikke goed. Trudy is echt een goede comédienne. Ze speelt Coco als een diva met allerlei onhebbelijke trucjes, dat is zo grappig. Ik moet voortdurend om haar lachen. En Bram, ik weet eigenlijk niet of ik iets over zijn rol mag verklappen, nou in ieder geval, hij speelt ook hartstikke goed. Echt griezelig. Ik heb veel aan hun inbreng.

Bedoelt u voor uw eigen rol?
Ja. Zij spelen hun rol toch anders dan ik had gedacht en dat levert mij ook weer nieuwe en verrassende reacties op. We helpen elkaar op de vloer. En we hebben een goede regisseur, Bruun Kuijt, die doet vaak voor wat hij bedoelt. Veel acteurs vinden het verschrikkelijk als anderen dingen voorspelen, maar ik vind dat juist prettig. In de Stratenmakeropzeeshow speelden Aart Staartjes en Joost Prinsen ook vaak even iets voor. Dat voegt iets toe aan wat ik zelf verzin. Ik heb altijd veel geleerd van anderen. Ik weet nog dat Wim Kan tegen me zei toen ik in zijn show speelde: ‘Een sketch is anders dan toneel. Je hebt niet de hele avond om je rol op te bouwen, het zijn drie zinnen, die moet je meteen goed plaatsen, anders is het niks.’

Enkele reis wordt aangekondigd als een ‘trillerkomedie’. Wordt het nou vooral spannend of om te lachen?
Hopelijk allebei! Het is een heel grappig stuk, maar als ik van tevoren te veel verklap, is het straks niet grappig meer. En ook niet meer spannend. De twee zussen zijn in ieder geval herkenbaar: zo’n met zichzelf ingenomen schrijfster en haar voetveeg, dat is een leuk gegeven. Tussen alle verwikkelingen door zijn ze gewoon bang voor de aftakeling van het ouder worden. Geef ze eens ongelijk. Ik kijk daar zelf ook niet naar uit. Maar of ik het zo zou aanpakken als zij? Dát weet ik niet!

Enkele reis met Bram van der Vlugt, Trudy Labij en Wieteke van Dort is op donderdag 30 januari te zien in Theater DNK te Assen. Meer info & tickets op www.dnk.nl.