Zora

15 apr 2019

Met een videoclip die meer dan twaalf miljoen keer is bekeken op YouTube en fans over de hele wereld, is de Asser band Blackbriar de status van lokaal latent ruimschoots ontstegen. De female fronted metalband staat dit jaar in het voorprogramma van Epica tijdens hun Europese tour en maakt dit jaar ook haar opwachting op het hoofdpodium van het bevrijdingsfestival Drenthe. Frontvrouw van de band is Zora Cock. Aan Dit is Assen vertelt de zangeres die met haar stem ‘zowel de poorten van de hemel als van de hel kan openen’ over het ontstaan en succes
van Blackbriar en de ontwikkeling die zij zelf als zangeres doormaakte.

Foto en tekst: Maurice Vos

“Ik viel vroeger in slaap op de elektrische gitaarmuziek van mijn vader. Hij had een studio in de kamer naast mijn slaapkamer. Al snel vermaakte ik mij ook uren in zijn studio en nam ik heel veel cassettebandjes op. Als kind wilde ik of zangeres of topturnster worden, maar vanaf de groep acht musical op de basisschool wist ik het zeker: ik word zangeres. Ik mocht een aantal liedjes zingen. Het klonk volgens mij nog helemaal nergens naar, maar ik kreeg wel veel complimentjes. Ik hoop die videoband van die musical nog een keer terug te vinden. Zingen is altijd mijn passie en ambitie geweest. Ik heb ook nooit bedacht wat ik zou willen doen als zingen niets zou worden. Ik zou het eerlijk gezegd nog steeds niet weten. Na de middelbare school deed ik auditie voor een muziekopleiding. Gelukkig werd ik aangenomen.”

Zoektocht
“Samen met mijn vriend René heb ik Blackbriar opgericht. Het idee voor Blackbriar ontstond na een concert van Slash waar de band Halestorm in
het voorprogramma speelde. Ik was zo onder de indruk van zangeres Lzzy Hale. ‘Dat wil ik ook!’ dacht ik toen. In het begin gingen we met Blackbriar qua sound meer richting hardrock. Door de jaren heen zijn we gegroeid en hebben we een eigen stijl en sound ontwikkeld. Daar zijn we lang naar op zoek geweest. We werken nu met producer Joost van den Broek (o.a. Epica, After Forever, Ayreon, Powerwolf, red.) en dat was voor ons een hele goede stap. Hij hoort waar wij naartoe willen en wat we bedoelen met een nummer en tilt onze muziek naar een hoger niveau.”

Stoer
“Als zangeres ben ik ook enorm gegroeid en doe ik nu volledig wat ik wil en wat het beste bij mij past. In de beginjaren van Blackbriar zong ik geforceerd om maar een ‘stoere’ sound te krijgen. Daar kreeg ik veel stemproblemen door en na een optreden voelde ik me vaak rot, en schaamde
me voor mijn performance. Dat veranderde toen ik meer als mijzelf ben gaan zingen. Ik realiseerde mij dat het helemaal niet nodig is om harder en stoerder te klinken. Dat past ook totaal niet bij mij.”

Ongemakkelijk
“Als zangeres en frontvrouw van de band sta ik meer op de voorgrond al weet ik niet of ik daar nou wel zo goed in ben, haha! Het opnemen van
promotiefilmpjes vind ik nogal ongemakkelijk. Ik vind het wel geweldig om mijn teksten te ‘verfilmen’. Als ik een tekst schrijf krijg ik vaak ook al een idee voor een videoclip in mijn hoofd. Dat is ook de reden waarom we veel verhalende videoclips maken die bij de teksten passen.”

Until Eternity
“We besteden veel aandacht aan onze videoclips. Onze videoclip Until Eternity is al meer dan 12 miljoen keer bekeken op YouTube. Dat heeft me absoluut verbaasd. Ik weet nog dat ik hoopte 10.000 views te behalen. Ik heb niet echt een verklaring voor het succes van de video. Ik heb de video in het begin veel gedeeld online. Misschien heeft dat in eerste instantie wel iets geholpen maar ik durf het niet te zeggen. Voordat we het nummer
opnamen en er alleen nog een ruwe schets lag, wist ik dat bij dit nummer een video moest komen. Ik wist ook al precies hoe en wat. Dus ik had er wel een goed voorgevoel bij… maar nee, dit succes had ik nooit zien aankomen.”

Marco Out
“In onze meest recente videoclip ‘Arms of the Ocean’ speelt burgemeester Marco Out de rol van ‘doktor’. Mijn moeder kwam met het idee om hem
daarvoor te vragen. Daar moesten we eerst allemaal om lachen. Maar waarom ook niet? We kunnen het altijd vragen! Marco was heel enthousiast en op de draaidag zelf was het ontzettend leuk om met Marco te werken. Hij was zo geduldig en begripvol voor het gigantisch uitlopende schema. En Marco heeft het ook enorm goed gedaan. We hadden ons geen betere dokter kunnen wensen. Behalve dan dat de patiënt het in de videoclip niet gered heeft… haha. De video van ‘Arms of the Ocean’ gaat over de gedachte dat ik iemand die in coma ligt help om te sterven en zijn rust te vinden. Hij ziet mij in zijn dromen en ik ben eigenlijk een personificatie van ‘de dood’. De productie van deze video heeft erg lang geduurd. We hebben zelfs de helft van de beelden opnieuw moeten filmen omdat de eerste beelden gezien de weesomstandigheden niet mooi waren geworden.”

Poster
“Onze fans zitten verspreid over de hele wereld. Het merendeel woont in de Verenigde Staten, Duitsland, Zuid-Amerika en naturlijk in Nederland. Wij onderhouden contact met onze fans via Social Media. Op iedere comment reageer ik persoonlijk. Dat is wel intensief, maar ik probeer dat te blijven volhouden. Als merchendise verkopen wij via onze website ook foto’s en posters. Ik weet niet of ik boven iemands bed hang maar ik ontvang regelmatig berichtjes van mensen die onze posters en dergelijke thuis hebben ingelijst. Dat vind ik echt heel leuk. Wat ik ook geweldig vind zijn de filmpjes die we toegestuurd krijgen waarin mensen onze muziek coveren. Dat had ik echt nooit verwacht en daar kijk ik ook altijd naar met een grote glimlach.”

Europese tour
“De komende maanden staan we een aantal keer in het voorprogramma van Epica tijdens hun Europese tour. Dit is absoluut een droom die uitkomt. En het allermooiste is dat wij daarvoor benaderd zijn. Het was het leukste telefoontje dat we tot nu toe gekregen hebben natuurlijk. Blijkbaar zijn wij heel veel genoemd door fans bij Epica op Facebook nadat ze een bericht hadden geplaatst met de vraag wie ze mee moeten nemen op tour. De manier waarop het tot stand is gekomen echt hartverwarmend.”

Bevrijdingsfestival
“Ook staan we dit jaar op het hoofpodium van het Bevrijdingsfestival Drenthe. Ik ben in Assen geboren en getogen en bezoek al van kinds af aan het bevrijdingsfestival in Assen. Het was altijd mijn droom om op het hoofdpodium te mogen spelen. Straks is het zover! Daar heb enorm veel zin in, maar daarvoor ben ik natuurlijk nu al zenuwachtig. Haha, zoals altijd!”