Drentse natuur sprankelt opnieuw in nieuwe natuurfilm =HABITAT= van Henk en Janetta Bos

14 jan 2020

Assen, 14 januari 2020 –  Na het succes van hun vorige film WILDERNIS IN DRENTHE keert het bekende Drentse natuurfilmers-duo Henk en Janetta Bos terug op het witte doek met hun nieuwe natuurfilm: =HABITAT=, die vanaf donderdag 30 januari in Bioscoop DNK in première gaat. De film werd opgenomen in een van de best bewaarde beekdallandschappen van West-Europa: Nationaal Park Drentsche Aa.

Drie jaar lang filmden Henk en Janetta Bos in dit unieke natuurgebied. Ze legden het ‘oeroude’ landschap met het dierenleven op een bijzondere wijze vast. Daarbij werd veel gefilmd op plekken die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Dieren werden soms maandenlang gevolgd in hun eigen leefomgeving, ook wel ‘habitat’ genoemd. Met oog voor detail laten de natuurfilmers de kijker oog in oog staan met de bijzondere natuur. De film toont een aaneenschakeling aan natuurmomenten die zich, soms onopgemerkt, al eeuwenlang in dit Nationaal Park openbaren.

Een ‘natuurlijk’ scenario
=HABITAT= toont zonder twijfel de schoonheid van het Drentsche Aa landschap, op een wijze zoals dat nog nooit eerder is gedaan. Henk en Janetta brachten deze film geheel met z’n tweeën tot stand. Henk Bos: “Bij het schrijven van het scenario lieten we ons vooral leiden door onze bewondering voor een gebied waarin we zijn opgegroeid. En dan kom je tot de ontdekking dat zo’n scenario eigenlijk alleen door de natuur zelf geschreven kan worden. Dit klinkt idyllisch, maar niets is minder waar. Je kunt van alles bedenken maar komt steeds weer in situaties terecht waarbij de natuur je vraagt om nóg beter te kijken. En dat levert altijd mooie beelden op. =HABITAT= bewijst dat echt op alle fronten”.

Henk vervolgt: “Eigenlijk staan we er te weinig bij stil hoe we in Nederland gezegend zijn met een gebied als Nationaal Park Drentsche Aa. Het is een sfeervol landschap dat iedereen eigenlijk moet ervaren en beleven. Onze film geeft het publiek díe ervaring. We pakken ze als het ware bij de hand en nemen ze mee naar plekken waar ze anders nooit zouden komen. =HABITAT= is de invulling van natuurbeleving zoals die zelden in ons land wordt ondergaan. Een onvergetelijk avontuur.”

Muzikale omlijsting
Voor de soundtrack werd componist Kees Hendriks benaderd. Hij was ook mede verantwoordelijk voor de soundtrack van WILDERNIS IN DRENTHE, de film die zelfs de voorronden van de L’OR Gouden Kalf haalde. Janetta: “Kees Hendriks is als geen ander in staat om de muzikale wensen van ons te verwezenlijken. We vullen elkaar blindelings aan. Kees voelt de sfeer al aan nog voordat hij überhaupt een beeld van de opnamen heeft gezien. Heel bijzonder want zijn muziek speelt best een grote rol in onze film.”

De film is vanaf 30 januari dagelijks te zien in Bioscoop DNK te Assen. Kaarten zijn vanaf dinsdag 14 januari te verkrijgen via dnk.nl of aan de kassa in De Nieuwe Kolk.