Tentoonstellingen Drents Museum

08 sep 2020

Het Drents Museum verrast je. De tentoonstellingen en het gebouw zelf zijn een bezoek meer dan waard. Ben je in Drenthe? Dan mag je dit leuke uitje niet missen! Ook is het voor kinderen erg leuk. Bekijk hieronder alle tentoonstellingen die op dit moment zijn te bewonderen in het Drents Museum.

De tentoonstellingen

Meisje van Yde


Voor haar terechtstelling werd haar hoofd aan één kant kaalgeschoren. Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd dit pubermeisje gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Mogelijk werd ze ook nog met een mes in haar hals bij haar linker sleutelbeen gestoken. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Vanaf 5 september 2020 is het meisje van Yde tijdelijk weer te zien in het Drents Museum!


David Schnell – Saison

Van 19 januari tot en met 27 september 2020 is in de vernieuwde Abdijkerk van het Drents Museum werk van David Schnell te zien, één van Duitslands belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Schnell behoort tot Neue Leipziger Schule-schilders die het museum al langere tijd volgt. Bezoekers van de tentoonstelling Saison maken aan de hand van vijftien grote, monumentale schilderijen kennis met Schnells kleurrijke werk en zijn bijzondere perspectieven op de grens van werkelijkheid en abstractie.


Koen Theys

Van 15 februari tot en met 31 januari 2021 is in het Drents Museum op de bovenverdieping van het Drostenhuis het kunstwerk Diasporalia van Koen Theys te zien. Het werk is een sculpturale installatie, bestaande uit twaalf bronzen matrassen die bedekt zijn met persoonlijke bezittingen van vluchtelingen. Diasporalia is een bundel verhalen over mensen die er niet zijn. Volgens Theys schuilt er achter elke slaapplek een verhaal waarin de mens als individu centraal staat, op zoek naar identiteit en vechtend voor het behoud ervan.


Saskia Boelsums

Van 4 juli tot en met 25 oktober 2020 is de tentoonstelling Saskia Boelsums – Landscape revisited  te zien in het Drents Museum. De kunstwerken van Saskia Boelsums, Kunstenaar van het jaar 2020, zijn overweldigend, schilderachtig en tonen de schoonheid van het landschap. Een groot deel van de getoonde werken is gemaakt in Drenthe. Een aantal kunstwerken is voor het eerst te zien in Landscape revisited.


Speciaal voor kinderen

Codename: Energy

Codename: Energy is een energiek avontuur voor families met kinderen (8 tot 14 jaar). Het is dé plek in Nederland waar je samen op een speelse manier aan de slag gaat met energie. Iedereen tot 18 jaar heeft gratis toegang tot het Drents Museum! 

Genieke Sterk (Ilse Warringa) en Storm Roosting (Sergio IJssel) werken in het gaafste lab van de wereld, het E-Lab. In dit lab doen ze onderzoek naar energie. Want we gebruiken met zijn allen heel veel energie: om te douchen, bellen, gamen en nog veel meer. Genieke en Storm zijn dichtbij een wetenschappelijke doorbraak die de wereld gaat veranderen. Maar daar hebben ze jullie hulp bij nodig! Maak samen met Genieke en Storm een spannende tocht door de wereld van de energie. Het is jullie opdracht om de code te kraken. Wie durft het avontuur aan?


Poppenhuis komt tot leven tijdens Maand van de Geschiedenis

Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Een belevenis voor het hele gezin. Het ‘Poppenhuis’ brengt je naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud: een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden, die je niet snel vergeet!

Opentingstijden en tickets

Het Drents Museum is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Ook is het Drents Museum geopend op:

  • maandagen tijdens officiële schoolvakanties (17 en 24 februari, 6, 13, 20, 27 juli, 3, 10, 17, 24 augustus, 12 en 19 oktober, 21 en 28 december)
  • eerste en tweede paasdag (12,13 april)
  • Hemelvaartsdag (21 mei)
  • eerste en tweede pinksterdag (31 mei, 1 juni)

Op de volgende dagen is het Drents Museum gesloten:

  • eerste kerstdag (25 december)
  • nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Koningsdag (27 april)

De Museumtuin 

Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In de periode van 1 november tot 1 maart is de tuin tot 16.00 uur geopend.

Koop tickets vooraf online

Het Drents Museum mag momenteel een beperkte hoeveelheid bezoekers ontvangen. Door online je ticket te kopen, ben je verzekerd van toegang op jouw gekozen moment. 

Tickets bestellen