Tentoonstellingen Drents Museum

Tentoonstellingen Drents Museum

05 nov 2020

Het Drents Museum verrast je. De tentoonstellingen en het gebouw zelf zijn een bezoek meer dan waard. Ben je in Drenthe? Dan mag je dit leuke uitje niet missen! Ook is het voor kinderen erg leuk. Bekijk hieronder alle tentoonstellingen die op dit moment zijn te bewonderen in het Drents Museum.


De tentoonstellingen

Meisje van Yde

Voor haar terechtstelling werd haar hoofd aan één kant kaalgeschoren. Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd dit pubermeisje gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Mogelijk werd ze ook nog met een mes in haar hals bij haar linker sleutelbeen gestoken. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Vanaf 5 september 2020 is het meisje van Yde tijdelijk weer te zien in het Drents Museum!


Henk Helmantel

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien.


Koen Theys

Van 15 februari tot en met 31 januari 2021 is in het Drents Museum op de bovenverdieping van het Drostenhuis het kunstwerk Diasporalia van Koen Theys te zien. Het werk is een sculpturale installatie, bestaande uit twaalf bronzen matrassen die bedekt zijn met persoonlijke bezittingen van vluchtelingen. Diasporalia is een bundel verhalen over mensen die er niet zijn. Volgens Theys schuilt er achter elke slaapplek een verhaal waarin de mens als individu centraal staat, op zoek naar identiteit en vechtend voor het behoud ervan.


Matthias Weischer

Ontdek de wondere wereld van Matthias Weischer. De tentoonstelling Matthias Weischer – Buhne biedt een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen twintig jaar als kunstenaar heeft doorgemaakt. Deze werken maakte Weischer dit jaar. Kleurrijke interieurs, los geschilderd en met dikke lagen verf. Van 1 november 2020 tot 28 maart 2021 de tentoonstelling te bewonderen.


Speciaal voor kinderen

Codename: Energy

Codename: Energy is een energiek avontuur voor families met kinderen (8 tot 14 jaar). Het is dé plek in Nederland waar je samen op een speelse manier aan de slag gaat met energie. Iedereen tot 18 jaar heeft gratis toegang tot het Drents Museum! 

Genieke Sterk (Ilse Warringa) en Storm Roosting (Sergio IJssel) werken in het gaafste lab van de wereld, het E-Lab. In dit lab doen ze onderzoek naar energie. Want we gebruiken met zijn allen heel veel energie: om te douchen, bellen, gamen en nog veel meer. Genieke en Storm zijn dichtbij een wetenschappelijke doorbraak die de wereld gaat veranderen. Maar daar hebben ze jullie hulp bij nodig! Maak samen met Genieke en Storm een spannende tocht door de wereld van de energie. Het is jullie opdracht om de code te kraken. Wie durft het avontuur aan?


Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Een belevenis voor het hele gezin. Het ‘Poppenhuis’ brengt je naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud: een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden, die je niet snel vergeet!


Opentingstijden en tickets

Het Drents Museum is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Ook is het Drents Museum geopend op:

  • maandagen tijdens officiële schoolvakanties (17 en 24 februari, 6, 13, 20, 27 juli, 3, 10, 17, 24 augustus, 12 en 19 oktober, 21 en 28 december)
  • eerste en tweede paasdag (12,13 april)
  • Hemelvaartsdag (21 mei)
  • eerste en tweede pinksterdag (31 mei, 1 juni)

Op de volgende dagen is het Drents Museum gesloten:

  • eerste kerstdag (25 december)
  • nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Koningsdag (27 april)

De Museumtuin 

Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In de periode van 1 november tot 1 maart is de tuin tot 16.00 uur geopend.

Koop tickets vooraf online

Het Drents Museum mag momenteel een beperkte hoeveelheid bezoekers ontvangen. Door online je ticket te kopen, ben je verzekerd van toegang op jouw gekozen moment. 

Tickets bestellen