Kunstwerken Frida in Assen city experience

Kunstwerken Frida in Assen city experience

06 okt 2021

De Frida in Assen city experience is een extra expositie, niet in het Drents Museum, maar overal in de stad Assen. De bezoeker loopt een wandelroute, die je tegelijkertijd door de prachtige stad met versierde straten en langs bijzondere kunstwerken van lokaal talent leidt. Het gaat om levensgrote muurschilderingen en kunstobjecten van Frida Kahlo op gebouwen of in de openbare ruimte. Bezoek het museum, wandel de route en ontdek Frida in Assen. De wandelroute is bij het Drents Museum of de VVV Assen verkrijgbaar.

Frida Kahlo kunstwerken

Bekijk hier het overzicht van alle kunstwerken

Brinkstraat 71
Print op doek rechts
Renacida
Tim de Leeuw, DRP

Ontwerpbureau DRP visualiseert icoon Frida Kahlo op een grafische manier door gebruik van vele kleuren, patronen en vormen. Tim de Leeuw: “Hiermee komt de essentie van Frida op een meer moderne manier naar voren.”

Brinkstraat 71
Print op doek links
Mis Queridos
Fleur Stebis

Frida staat vooral bekend om haar zelfportretten, maar in haar schilderijen is haar liefde voor dieren ook niet te missen, geeft Fleur Stebis aan. “Vogels, katten, honden en zelfs apen hielden haar gezelschap in haar zelfportretten. Mijn werk heb ik daarom als titel meegegeven Mis Queridos (mijn lievelingen) omdat ze zo dol was op dieren en specifiek haar eigen huisdieren.”

Bekijk meer

Groningerstraat 2
Bramigo Wrapped
Ontwerp: Katja Manak

De hele gevel van tex-mexrestaurant Bramigo op de hoek Groningerstraat-Rolderstraat is in de stijl van Frida Kahlo gebracht. Eigenaar Bram Grit is fervent kunstliefhebber én Kahlo-fan. De Assense kunstenares Katja Manak is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het werk op de gevel is geplakt en is uitgevoerd door Multicopy Assen. Grit: “Voor ons is dit een prachtige kans om in deze periode ons net geopende tex-mexrestaurant op te vrolijken. En Frida is niet alleen aan onze buitengevel zichtbaar. Binnen vertonen wij documentaires en films over Frida én bieden wij een speciaal Frida luncharrangement!”

Bekijk meer

Ceresplein
Meraki
Bureau DRP

Bureau DRP ontwierp voor het Ceresplein een ‘Frida on the Floor’- vloersticker. “Frida reflecteert op zichzelf en de wereld op een transparante manier door haar zelfportretten die vol symboliek zitten. Dit werk geeft een moderne weerspiegeling van de kern van Frida: complex maar oprecht. Als titel hebben we gekozen voor ‘Meraki’, dat is Grieks en staat voor wat je van jezelf in je werk stopt.”

Bekijk meer

Koopmansplein 17
Meerdere titels
Pirmin Rengers, Sander Quekel, Floor van Meeuwen, Delfo Pinto, Laureen Langkamp, Peter van der Weij en Roos Vink

Rondom het Koopmansplein zijn maar liefst zeven grote panelen te bewonderen die ontworpen zijn door lokale kunstenaars.

Assenaar Pirmin Rengers zocht naar wat Frida bewoog als kunstenaar en als mens. Hij werd gevangen door haar uitspraak over de twee grote ongelukken in haar leven. Volgens Rengers zijn die te duiden als katalysator voor haar genie.
Floor van Meeuwen ziet overeenkomsten tussen het werk van Frida Kahlo en haar eigen werk. Haar paneel is een verwijzing naar én reactie op het huidige tijdperk.
Sander Quekel liet zich inspireren door Frida’s eigenzinnige visie. Hij maakte een muurschildering én schreef een gedicht die hij daarin heeft verwerkt.

Laureen Langkamp ziet in Frida’s werk een aantal terugkerende invloeden: erfenis, omgeving en eigen belevenis. Dit inspireerde haar tot het maken van een zelfportret mét zijdehoentje.

Peter van der Weij ziet in Frida Kahlo niet alleen als schilder maar veel meer nog als een popicoon. In zijn tekening laat hij zien dat Frida Kahlo meer is dan alleen een inspirerende schilder uit het begin van de 20e eeuw.

Ook Delfo Pinto is geïnspireerd door de talloze indrukwekkende werken van Frida Kahlo. Zijn werk is een hommage aan de spraakmakende kunstenares verpakt in een modern straatkunstjasje.

Bekijk meer

Kop van de Vaart
Buste Frida
178 Aardige Ontwerpers en Gijs van Kooten en Blow Up Industry

Dit beeld wordt binnenkort geplaatst. De meer dan 1.200 kilo wegende buste van 14 blokken geperst piepschuim wordt hét icoon voor de Viva la Frida-expositie in het Drents Museum in Assen. Aan deze 4,5 meter hoge, 3,6 meter brede en 2 meter diepe buste wordt hard gewerkt door de mensen van Blow Up Industry, een bedrijf dat veel decors en stukken maakt voor televisiestudio’s en Madame Tussaud.

Bekijk meer

Beilerstraat 5
Frida
Jack Lack

Volgens Roman de Laporte was Frida Kahlo haar tijd ver vooruit en representeerde ze een nieuwe beweging. “Hoewel Frida zeker geen engeltje was, ging ze ondanks haar moeilijke levensomstandigheden door met haar creaties én politieke agenda. Ik heb mijn best gedaan om dit te verwerken in mijn portret van deze kleurrijke heldin door het toevoegen van een vleugje pijn.”

Bekijk meer

Torenlaan 16
The Local Frida
Roos Vink en Michel Velt

Het paneel aan de Torenlaan bestaat uit twee portretten gemaakt door Roos Vink en Michel Velt. Aangezien Frida al prachtige zelfportretten maakte, koos Michel Velt ervoor om niet een afbeelding van haar te maken maar van een lokale kunstenares. “Ik heb ervoor gekozen om Roos Vink te portretteren met om haar heen een collage van elementen uit Frida’s werk.”

Roos koos als uitgangspunt een bestaand eigen werk genaamd ‘Schaduwspel’ met daarin Mexicaanse elementen. “Dit werk gaat over het ‘licht en donker’ in jezelf, wat Frida zelf ook veel weergaf in haar werk. In haar krachtige werk was ze niet bang voor het afbeelden van de ‘schaduwkanten’ van het leven en haar pure zelf.”

Bekijk meer