Kunstwerken Frida in Assen city experience

Kunstwerken Frida in Assen city experience

Kunstwerken Frida in Assen city experience
06 oktober 2021

De Frida in Assen city experience is een extra expositie, niet in het Drents Museum, maar overal in de stad Assen. De bezoeker loopt een wandelroute, die je tegelijkertijd door de prachtige stad met versierde straten en langs bijzondere kunstwerken van lokaal talent leidt. Het gaat om levensgrote muurschilderingen en kunstobjecten van Frida Kahlo op gebouwen of in de openbare ruimte. Bezoek het museum, wandel de route en ontdek Frida in Assen. De wandelroute is bij het Drents Museum of de VVV Assen verkrijgbaar.

Frida Kahlo kunstwerken

Diverse kunstenaars hebben muurschilderingen van Frida Kahlo gemaakt op gevels in de binnenstad en op doeken aan gevels. Er komt ook een grote Frida-buste op de Kop van de Vaart, een van de markantste plekken van Assen. Waar eerder onder andere een standbeeld van Lenin, een Mayatempel, een Chinese draak en het Amerikaanse Vrijheidsbeeld de Kop van de Vaart innamen, komt er nu een vierenhalve meter hoge buste van Frida met haar kenmerkende bloemen in het haar en de doorlopende wenkbrauwen.

Naast de levensgrote muurschilderingen en de bijzondere Frida-buste komen er meer bijzondere kunstwerken. Zo heeft Tex-Mex restaurant Bramigo de gevel van hun pand ingepakt met Frida en Mexicaanse elementen. Er komt een gigantisch doek op de Jozefkerk te hangen en nog veel meer.

Bekijk hier het overzicht van alle kunstwerken

Brinkstraat 71: Print op doek rechts: Renacida
Ontwerp: Tim de Leeuw, DRP

Ontwerpbureau DRP visualiseert icoon Frida Kahlo op een grafische manier door gebruik van vele kleuren, patronen en vormen. Tim de Leeuw: Hiermee komt de essentie van Frida op een meer moderne manier naar voren.

Bekijk meer

Hoek Groningerstraat/Rolderstraat: Bramigo Wrapped
Ontwerp: Katja Manak

De hele gevel van tex-mexrestaurant Bramigo op de hoek Groningerstraat-Rolderstraat is in de stijl van Frida Kahlo gebracht. Eigenaar Bram Grit is fervent kunstliefhebber n Kahlo-fan. De Assense kunstenares Katja Manak is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het werk op de gevel is geplakt en is uitgevoerd door Multicopy Assen. Grit: Voor ons is dit een prachtige kans om in deze periode ons net geopende tex-mexrestaurant op te vrolijken. En Frida is niet alleen aan onze buitengevel zichtbaar. Binnen vertonen wij documentaires en films over Frida n bieden wij een speciaal Frida luncharrangement!

Bekijk meer

Ceresplein: Meraki

Ontwerp: Bureau DRP

Bureau DRP ontwierp voor het Ceresplein een Frida on the Floor- vloersticker. Frida reflecteert op zichzelf en de wereld op een transparante manier door haar zelfportretten die vol symboliek zitten. Dit werk geeft een moderne weerspiegeling van de kern van Frida: complex maar oprecht. Als titel hebben we gekozen voor Meraki, dat is Grieks en staat voor wat je van jezelf in je werk stopt.

Bekijk meer

Koopmansplein 17: ABNAMRO Vanderveen
Pirmin Rengers, Sander Quekel, Floor van Meeuwen, Michel Velt, Roman de Laporte (alias Jack Lack) en Laureen Langkamp

Rondom het Koopmansplein zijn maar liefst zeven grote panelen te bewonderen die ontworpen zijn door lokale kunstenaars.

Assenaar Permin Rengers zocht naar wat Frida bewoog als kunstenaar en als mens. Hij werd gevangen door haar uitspraak over de twee grote ongelukken in haar leven. Volgens Rengers zijn die te duiden als katalysator voor haar genie.
Floor van Meeuwen ziet overeenkomsten tussen het werk van Frida Kahlo en haar eigen werk. Haar paneel is een verwijzing naar n reactie op het huidige tijdperk.
Sander Quekel liet zich inspireren door Fridas eigenzinnige visie. Hij maakte een muurschildering n schreef een gedicht die hij daarin heeft verwerkt.

Laureen Langkamp ziet in Fridas werk een aantal terugkerende invloeden: erfenis, omgeving en eigen belevenis. Dit inspireerde haar tot het maken van een zelfportret mt zijdehoentje.

Peter van der Weij ziet in Frida Kahlo niet alleen als schilder maar veel meer nog als een popicoon. In zijn tekening laat hij zien dat Frida Kahlo meer is dan alleen een inspirerende schilder uit het begin van de 20e eeuw.

Ook Delfo Pinto is genspireerd door de talloze indrukwekkende werken van Frida Kahlo. Zijn werk is een hommage aan de spraakmakende kunstenares verpakt in een modern straatkunstjasje.

Bekijk meer

Kop van de Vaart: Buste Frida
Ontwerp: 178 Aardige Ontwerpers en Gijs van Kooten.
Uitvoering: Blow Up Industry, Eelco Bugel

De meer dan 1.200 kilo wegende buste van 14 blokken geperst piepschuim is ht icoon voor de Viva le Frida-expositie in het Drents Museum in Assen. Aan deze 4,5 meter hoge, 3,6 meter brede en 2 meter diepe buste is meer dan twee weken dag en nacht gefreesd en gesneden door robots en mensen van Blow Up Industry, een bedrijf dat veel decors en stukken maakt voor televisiestudios en Madame Tussaud. De buste is afgewerkt met een beschermende laag en in twee delen getransporteerd voordat het de bestemming op de kop van de Vaart kreeg.

Bekijk meer

Beilerstraat: Frida
Ontwerp: Roman de Laport
e

Volgens Roman de Laporte was Frida Kahlo haar tijd ver vooruit en representeerde ze een nieuwe beweging. Hoewel Frida zeker geen engeltje was, ging ze ondanks haar moeilijke levensomstandigheden door met haar creaties n politieke agenda. Ik heb mijn best gedaan om dit te verwerken in mijn portret van deze kleurrijke heldin door het toevoegen van een vleugje pijn.

Bekijk meer

Torenlaan: The Local Frida
Ontwerp: Roos Vink en Michel Velt

Het paneel aan de Torenlaan bestaat uit twee portretten gemaakt door Roos Vink en Michel Velt. Aangezien Frida al prachtige zelfportretten maakte, koos Michel Velt ervoor om niet een afbeelding van haar te maken maar van een lokale kunstenares. Ik heb ervoor gekozen om Roos Vink te portretteren met om haar heen een collage van elementen uit Fridas werk.

Roos koos als uitgangspunt een bestaand eigen werk genaamd ‘Schaduwspel’ met daarin Mexicaanse elementen. Dit werk gaat over het ‘licht en donker’ in jezelf, wat Frida zelf ook veel weergaf in haar werk. In haar krachtige werk was ze niet bang voor het afbeelden van de ‘schaduwkanten’ van het leven en haar pure zelf.

Bekijk meer